Maquette van Texel Spa Resort aan de Pelikaanweg.
Maquette van Texel Spa Resort aan de Pelikaanweg. Foto: Texel Spa Resort

Grootschalig zorgplan Pelikaanweg blijft op de agenda van politiek

Texel Spa Resort. In 2011 dook het plan voor het eerst op, toen Adrie Mantje en Peter Hin dit grootschalige zorgplan aan de Pelikaanweg presenteerden. Nadien werd het overgenomen door de firma Dozy uit Den Helder, dinsdag 4 oktober staat plan op de politieke agenda voor innovatieve slaapplaatsen.

'Een geweldige kans voor Texel', noemde inspreker ing. G. Seegers van Dozy Ontwikkeling BV uit Den Helder het project aan de Pelikaanweg voor een hotel, villa's, zorgsuites, welness-, zorg- en cosmetische voorzieningen. Dat was in mei 2013. Nadat er aanvankelijk 'hoopgevende' gesprekken waren geweest met de gemeente, stuitte het later op weerstand. Binnen de raad ontstond tweespalt over de vraag of het door b en w afgewezen principeverzoek al dan niet zou moeten worden behandeld. Zover kwam het uiteindelijk niet. Ruim drie jaar later heeft Dozy het plan weer naar voren geschoven, ook om in aanmerking te komen voor innovatieve bedden. Inmiddels onder de naam "Natuur- en Revalidatie Centrum". Dit initiatief is een samenwerkingsverband tussen Dozy Ontwikkeling, Medfacilities en de Universiteitskliniek uit Köln, Hotel De Pelikaan en de zorggroep Texelse Fysiotherapie & Apotheek. Doelgroep zijn patiënten voor oncologie, orthopedie, neurologie, Parkingson, polytraumazorg en patiënten die door een ongeluk 24 uur per dag intensieve zorg nodig hebben. Centraal daarbij staat dat de patiënt samen met familie en of vrienden voor een wat langere tijd op Texel kan verblijven.

Maar ook nu zijn b en w afhoudend. ''Te grootschalig en het past niet in de Texelprincipes.'' B en w zijn voornemens het principeverzoek voor het plan voor een kuuroord met zorgwoningen af te wijzen. De gevraagde functies past volgens het college niet binnen de nota verblijfsrecreatie. De zorgwoningen voor de familie vallen binnen de reguliere verblijfsrecreatie. "Er is geen motivatie ontvangen waarom dit vernieuwende slaapplaatsen zijn, dan wel een uitleg over verplaatsing van slaapplaatsen. De uitleg over de slaapplaatsen in het zorghotel geeft onvoldoende onderbouwing of die alleen voor patiënten zijn of ook voor familie / het sociale netwerk. Hierdoor voldoen ook deze (thans) niet aan de definitie van zorgslaapplaatsen. De omvang van het verzoek – 17 hectare waarvan 7 procent bebouwd (= 12.000 m² bebouwing) – past niet in dit gebied en past niet binnen het criterium van "Texelse maat – kleinschaligheid" cq de "Texel Principes". Dinsdag is het woord aan de politiek.