Stranding kotter nipt voorkomen

De Helderse reddingboot Joke Dijkstra heeft woensdagochtend de stranding van een Wieringer garnalenkotter op Texel nipt voorkomen.

De kotter was in het Molengat stuurloos geraakt als gevolg van een net in de schroef. Het schip was volgens een woordvoerder van de KNRM nog maar vijftig meter van een strekdam en het strand verwijderd toen de Joke Dijkstra arriveerde. Er werd meteen een sleeptros aan de achterzijde vastgemaakt, waarna de Joke Dijkstra de garnalenkotter achteruit de geul van het Marsdiep ingetrokken heeft.

Volgens de woordvoerder moeten de mannen op de kotter een paar moeilijke momenten hebben gehad, voordat ze werden gered. "Er stond nogal wat zee door de westenwind en het was ook nog hoog water toen ze dreigden te stranden." De Wieringers hadden het geluk dat ze gunstig lagen ten opzichte van de Duitse bunkers die ter plekke onder water liggen. Het net raakte wel behoorlijk beschadigd. De bijna gestrande kotter werd achteruit door het Molengat naar de Rede gesleept. Daar nam een andere visser het schip over, waarna de kotter naar Den Oever werd gesleept.

De Joke Dijkstra was in de nacht van maandag op dinsdag ook al in touw voor een andere garnalenkotter van Wieringen die op het Malzwin het eigen net in de schroef had gekregen. De kotter werd in het donker met behulp van de radar bereikt. "Het schip zat op een lastige plek, ten oosten van het Malzwin, achter de mosselpercelen. De percelen waren in het donker bijna niet te zien, maar gelukkig bracht de radar uitkomst. Voorzichtig werd om de percelen heen gevaren waarna de kotter werd benaderd." De kotter werd op sleeptouw genomen en vroeg in de ochtend aan de kade van de visafslag in Den Helder neergelegd. Het schip kon dinsdagmiddag weer aan het werk.