Kamervragen over bunkeren Texelstroom

De ChristenUnie heeft deze week Kamervragen gesteld aan minister Melanie Schultz van Haegen en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) over de Texelstroom.

Tweede-Kamerleden Carla Dik-Faber en Eppo Bruins willen weten waarom TESO al een jaar lang geen antwoord heeft gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op een ontheffingsaanvraag om CNG te bunkeren. Dat is het gas waarop de Texelstroom straks grotendeels moet gaan varen. TESO diende volgens directeur Cees de Waal in juli 2015 een onderbouwde aanvraag in, maar kreeg sindsdien geen uitsluitsel. Dat betekent in de praktijk dat de veerdienst nog geen toestemming heeft gas te mogen laden zodra de buffertanks op het bovendek zijn geplaatst.

De actie van de ChristenUnie is mede te danken aan het bezoek dat Europarlementariƫr Peter van Dalen een week geleden aan de visserij op Texel bracht. TESO sprak toen met Van Dalen over de stand van zaken rond de ontheffingsaanvraag. De ILT (opvolger van de Scheepvaartinspectie) valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bruins en Dik willen van minister en staatssecretaris weten of de ILT bereid is "de door TESO gevraagde ontheffing binnen enkele weken te behandelen, zodat dit bedrijf verder stappen kan maken ." De twee laten zich in de Kamervragen lovend uit over het streven van TESO om met de Texelstroom zo duurzaam mogelijk te gaan varen. De ILT wilde nog niet op het onderwerp gasbunkering reageren "omdat er Kamervragen over zijn gesteld." De dienst liet desgevraagd weten dat de Texelstroom inmiddels een meetbrief en een voorlopig certificaat van onderzoek heeft gekregen. "Dat betekent dat de Texelstroom wat de ILT betreft de trossen los mag gooien om te varen", aldus een woordvoerder.

Op dat gebied gingen de ontwikkelingen de afgelopen dagen snel. Dinsdag liet TESO weten dat het nog tot een aantal weken kan duren voordat de Texelstroom als reserveboot en later als dienstboot in de vaart komt en dat er deze week en volgende week test- en trainingsvaarten worden uitgevoerd. Woensdag kwam de Texelstroom voor het eerst onaangekondigd in de vaart voor zes overtochten met passagiers en voertuigen. Dat verliep volgens TESO allemaal goed. Donderdagochtend werd met de Texelstroom de nieuwe noodaanlanding op 't Horntje getest.

Het inregelen van het energiemanagementsysteem houdt volgens De Waal in dat de energie van de batterijpakketten aan boord, de motoren en de zonnepanelen op het bovendek goed op elkaar worden afgestemd. "Een stuurman is straks ook energiebeheerder die de energievoorzieningen op elkaar afstemt in samenhang met de mate van stroming en het weer. Door slim gebruik te maken van de bronnen, kunnen we zo zuinig mogelijk zijn met de energie." Volgens De Waal maakt het voor de afstemming van het energiemanagementsysteem niet uit of de motoren draaien op zwavelarme diesel (zoals nu het geval is) of op CNG.