Impressies van het nieuw te bouwen duurzame hotel 't Binnenduin, op de hoek Dorpsstraat-Nikadel in De Koog.
Impressies van het nieuw te bouwen duurzame hotel 't Binnenduin, op de hoek Dorpsstraat-Nikadel in De Koog. Foto: Bron: Jurgen van der Ploeg van FARO Architecten bv.

Politiek buigt zich over innovatieve plannen

De raadscommissie buigt zich dinsdagavond 4 oktober over drie bouwplannen voor innovatieve slaapplaatsen. Het betreft die voor hotel 't Binnenduin in De Koog, het innovatieve cultuurcentrum aan de Mokweg en het Welnesscentrum aan de Pelikaanweg.

Het betreft zogeheten principeverzoeken, in feite een eerste beoordeling van het initiatief. Omdat dit de eerste keer is dat getoetst is aan het recent vastgestelde beleid voor verblijfsrecreatie, en het dus voor het eerst zichtbaar wordt hoe dit beleid uitwerkt, heeft het college er behoefte aan de commissie te polsen, alvorens zelf (als college) een beslissing te nemen op de principe-verzoeken. Als b en w na het beluisteren van de raadscommissie positief besluiten over een principeverzoek, dan volgt het formele traject: de uitgebreide aanvraag voor de omgevingsvergunning. De besluitvorming hierover ligt bij de raad, die ja of nee moet zeggen.

B en w zijn voornemens positief te besluiten over het principeverzoek voor hotel 't Binnenduin en de Mokweg, maar niet van plan mee te werken aan het principeverzoek voor het Welnesscentrum. Het betreft de eerste van circa tien principeverzoeken die zijn gedaan om in aanmerking te komen voor bedden uit de pot van 400 innovatieve slaapplaatsen. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid gegeven nieuwe recreatieve slaapplaatsen toe te kennen op basis van de nota verblijfsrecreatie, "de Texelse maat voor een zonnige toekomst'. De plannen moeten voldoen aan de Texelse Kernwaarden, het Beeldkwaliteitsplan en de Texelprincipes. Ook moet sprake zijn van toegevoegde waarde. Hierover zeggen b en w: ''Verschijningsvorm en/of functie van een accommodatie wijkt af van het reeds aanwezige in de omgeving.'' Andere voorwaarde is kleinschaligheid (de Texelse maat) , compensatie landbouwgrond (indien van toepassing) en de toekenning van toeristische slaapplaatsen mag geen onevenredige afbreuk doen aan de ontwikkelings- en gebruiksmogelijkheden van omringende bedrijven en/of gronden, de milieu- of woonsituatie en natuurwaarden. Verder moet sprake zijn van een passende locatie (tijdelijke accommodatie). De vele ingezonden brieven over plan-Mokweg maken duidelijk hoe hierover in Den Hoorn wordt gedacht.

Over het duurzame hotel 't Binnenduin in De Koog, met 40 kamers en 80 bedden, zeggen b en w: ''Doorslaggevend in het verzoek is dat het ontwerp een kwaliteitsimpuls geeft. Het dient als voorbeeld voor andere vernieuwingen in De Dorpsstraat. Het ontwerp past binnen het stedelijke gebied van de Dorpsstraat waarbij de ruimtelijke kwaliteit – ook qua entree van De Dorpsstraat – wordt verbeterd. Het vernieuwende element in het ontwerp is de verschijningsvorm van het plan. Het nieuwe hotel wordt een nieuw ecologisch-, milieuvriendelijk- en zoveel mogelijk zelfvoorzienend- en duurzaam hotel. Er komen innovatieve oplossingen op het gebied van schone energie, schoon water en schone lucht. Hiermee voldoet het plan aan "vernieuwend" qua verschijningsvorm.'' De architectuur komt voort uit de ambities van Planet Texel: hotel 't Binnenduin wordt, vanuit een terugblik, een hotel met witte gevels, oranje pannendaken en veranda's. De veranda's aan de zijde van de Dorpsstraat zorgen mede voor de schaalovergang naar de overige panden en pandjes in de straat. De kappen zijn spits waardoor er veel dakpannen zichtbaar zijn in het beeld. Ambitie is ook om de duinsfeer dieper te laten doordringen in het dorp; Duurzaamheid is daarnaast een belangrijk speerpunt.

Volgens de commissie Ruimtelijke kwaliteit past het plan binnen de beoogde beeldkwaliteit voor De Koog. Wel stuit de nokhoogte van veertien meter op weerstand. ''Te hoog ten opzichte van de omgeving'', oordeelt de commissie. Dit moet in de uitwerking worden aangepast.