Bierbrouwer hervat productie van bier na vaststellen asbest in pand

De Texelse bierbrouwerij heeft gisteren de productie van het bier hervat. Het Proeflokaal is vanaf vandaag (dinsdag) weer geopend.

De productie werd woensdag stilgelegd, nadat de aanwezigheid van asbest in enkele ruimten van de brouwerij aan de Schilderweg was vastgesteld. De productieruimtes, het proeflokaal en de kantoren werden uit voorzorg gesloten en de productie werd op instructie van de pandeigenaar en asbest-inventarisatiebedrijf SGS Search tijdelijk stilgelegd.

Volgens een woordvoerder van de brouwerij zit de asbest in een paar opslagruimtes. Er zit geen asbest in de productieruimtes. De asbest kwam naar voren uit een algehele asbest-inventarisatie die de pandeigenaar had laten uitvoeren, omdat er een golfplaten dak moet worden vervangen. Onderzoek leerde na het stilleggen dat de omgevingslucht in het gebouw vrij was van asbest. De opslagruimtes moeten worden gesaneerd. Conform de meldingsplicht werden de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord en de gemeente op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van asbest.

"We hebben de eigenaar van het pand en de betrokken autoriteiten alle medewerking verleend om de zaak verder te onderzoeken", liet algemeen directeur van de brouwerij Marten van der Loeff afgelopen vrijdag op de website van de bierbrouwerij weten. "Vanzelfsprekend willen wij elk risico voor onze medewerkers, gasten van de brouwerij en omwonenden uitsluiten. Betrokkenen hebben op een indrukwekkende manier samengewerkt."