Concerten, zoals van KTF in de Burght, versterken de centrumfunctie.
Concerten, zoals van KTF in de Burght, versterken de centrumfunctie. Foto: Jeroen van Hattum

Breder gebruik kerken

"Een naar binnen gerichte kerk is een obstakel. Je moet er altijd omheen. Zorg in de ruimtelijke omgeving van de kerk voor een goede samenwerking met gemeente, ondernemers en bewoners. Maak het kerkgebouw weer het centrum van stad of dorp."

Aldus het betoog van Janco Cnossen, voorzitter van Stichting Grote Kerk Zwolle, spreker tijdens de eerste inspiratieavond afgelopen woensdag voor een andere toekomst voor de Protestantse kerken in Den Burg. De avond, ingeleid door piano- en vioolmuziek, werd goed bezocht. Onder de bezoekers van de Protestantse Gemeente Den Burg en vertegenwoordigers van andere kerken op het eiland.

Cnossen begon zijn verhaal met te zeggen dat wat voor Zwolle geldt niet perse op Texel hoeft. "De manier waarop de Grote Kerk aldaar een nieuwe invulling heeft gekregen kan en hoeft niet gekopieerd te worden. Maar laat je inspireren door ideeën en voorbeelden die misschien wel op Texel zijn te implementeren. Zeg niet te gauw dat het niet kan want als kerk heb je wel degelijk iets te bieden aan de samenleving om je heen.''

De transitie van de Grote Kerk Zwolle heeft zo'n zes jaar geduurd en is zeker niet zonder slag of stoot gegaan. De exploitatie van de kerk werd in de eerste instantie uitbesteed. Dat liep snel spaak omdat er geen gemeenschappelijk verantwoordingsniveau was. Daaruit geleerd heeft men uitgangspunten geformuleerd als: de exploitatie mag niet conflicteren met de sacraliteit van de ruimte, de kerkelijke viering wordt uitgevoerd in de nieuwe vorm, de exploitatie moet aanvullend zijn op aanwezige aanbod in de stad, er wordt uitgegaan van een samenwerkingsmodel met andere instellingen, en er wordt niet zelf geprogrammeerd maar anderen worden uitgenodigd. Vanuit deze uitgangspunten worden nu alle activiteiten ondernomen. "De uitgangspunten scheppen helderheid in wat je bent en wat een ander van je kan verwachten", zei Cnossen. De Kerk Zwolle werkt samen met scholen, musea, cultureel ondernemers en retail-ondernemers. Allemaal kennen ze de uitgangspunten van de kerk en opereren daarbinnen zodat de kerk de kerk blijft en ook gebruikt wordt voor erediensten en vespers. De lezing van Cnossen was de eerste in een reeks van drie inspiratieavonden rondom het thema: alles in het werk voor behoud van de kerk. De tweede lezing is op 12 oktober om 19:30 uur in De Burght. Het thema is dan spiritueel/natuur. Hinne Wagenaar, pionier-predikant van stichting Nijkleaster Jorwert, vertelt hoe ze in Friesland een verbinding leggen tussen spiritualiteit en daarbij gebruik maken van de rijke natuurlijke omgeving. Op 16 november wordt de reeks afgesloten door Peter Breukink, directeur van Stichting Oude Kerken Groningen, en heeft de avond monumentaal als thema. Iedereen is welkom.