Huldiging wordt groots feest

Larissa Klaassen en Haliegh Dolman, winnaars van Paralympisch Zilver op het onderdeel 1000 meter op de baan bij het aangepast wielrennen, zijn zondag gehuldigd op de Groeneplaats. Larissa werd onderscheiden met de Erepenning van de gemeente Texel.

Klaassen was duidelijk zeer verrast en dolgelukkig met de onderscheiding. Pilote Haliegh Dolman kreeg de vaas van de gemeente Texel. Bovendien overhandigde de burgemeester nog een bedrag van €1000,- voor de Stichting VIPSport (Visually Impaired People). Klaassen kreeg de penning niet alleen vanwege haar prestatie op de Paralympische Spelen, maar ook voor haar rol als visitekaartje voor het eiland. Zo werd de 22-jarige Texelaar al verkozen tot stoerste vrouw bij de VIVA 400 en ontwikkelde ze een braillesysteem voor wiskundige tekens. Hetty van Dijk (voorzitter Stichting VIPSport) kwam superlatieven te kort.

"Jij laat zien dat een handicap geen beperking hoeft te zijn." Ook de opa en oma van Larissa werden in het zonnetje gezet. Zij waren steun en toeverlaat van hun kleindochter en brachten haar met de tandem overal en nergens heen. Ook Haliegh genoot zichtbaar van de huldiging en komende week wordt het duo nog in Zwijndrecht, de woonplaats van Haliegh, gehuldigd. De Paralympiërs kregen een enorme lauwerkrans omgehangen, terwijl er confetti de lucht in werd geknald. De keuze om de huldiging te combineren met die van de Texel Halve Marathon bleek een gouden. De belangstelling was enorm en mede ingegeven door het mooie weer bleven veel bezoekers hangen.

"Geweldig. Die mensen langs de weg en al die mensen hier. En niet alleen nu. Alle Texelaars die hebben geholpen om al het geld bij elkaar te krijgen en ons gesteund hebben. Heel erg bedankt. Dat ik dan ook nog de erepenning krijg is helemaal geweldig", sprak een dolblije Klaassen tegen de menigte. Larissa genoot sowieso van het thuis zijn, op haar Texel. Helemaal fit was ze niet, de inspanningen van afgelopen maanden hadden hun tol geëist. Toch straalde ze er over. "Het kan niet mooier dan dit", vertelt ze als ze van het podium afloopt. Onder de vele bezoekers ook veel familie en vrienden van Larissa, hetgeen het natuurlijk nog mooier maakte.

Voor de huldiging fietsten de twee dus vanaf de boot voor de hardlopers van de Texel Halve Marathon uit. Zij volgden het parcours van de 10 kilometer. Na de aankomst in Den Burg werd er ook nog een bezoek gebracht aan De Gollards. "Er stonden zoveel mensen te juichen voor ons. We voelen ons zo verwend", besloot Larissa haar toespraak.