De Texelstroom in juli tijdens een proefvaart op de Waddenzee.
De Texelstroom in juli tijdens een proefvaart op de Waddenzee. Foto: Jeroen van Hattum

Texelstroom middelpunt verhalen op Texel

De nieuwe Texelstroom moet nog op stoom komen, maar de geruchtenmachine draait al volop. Volgens de verhalen die al een aantal weken rondgaan over het eiland zou er vanalles mis zijn met de boot.

Een bloemlezing uit de verhalen die momenteel rondgaan: de certificering voor het laden van de CNG (compressed natural gas) zou nog niet zijn afgegeven waardoor de boot nog niet mag varen, er zou iets mis zijn met de motoren waardoor er zwarte rook boven de boot is te zien, er zou verkeerde isolatie tussen de compartimenten zijn gebruikt, de boot zou bij de feestelijke overdracht op 18 juni formeel nog geen eigendom van TESO zijn geworden, de werf in Spanje zou failliet zijn, TESO en LaNaval zouden in discussie zijn over de kosten van het meerwerk aan de boot en de medewerkers van de veerdienst zouden van TESO een 'spreekverbod' over de boot hebben gekregen. Directeur Cees de Waal zegt, in een reactie op de verhalen die aan hem zijn voorgelegd, nagenoeg alles wat hier gesteld wordt te kunnen ontkrachten. "Objectieve feiten en omstandigheden gaan wat TESO betreft voor op geruchten. Het is bijzonder om te ervaren hoeveel fantasie er zit in de verhalen die de ronde doen. Ik weet niet waar die vandaan komen, echter zie wat dat betreft qua geruchtenstroom een opmerkelijke overeenkomst met de gang van zaken in het najaar van 2005, in de periode die vooraf ging aan het in de vaart brengen de Dokter Wagemaker als dienstboot per januari 2006." De Waal zegt erop te vertrouwen dat de geruchten volledig overwaaien zodra TESO de Texelstroom in de vaart brengt. "Komende vrijdag zullen we tijdens de aandeelhoudersvergadering de exacte stand van zaken ten aanzien van de Texelstroom delen." De Waal ging nog niet inhoudelijk in op de verhalen die rondgaan.

Een terugblik in het verleden leert dat de Dokter Wagemaker in 2005 ook onderhevig was aan geruchten, nadat het na de officiƫle doop op 1 juli een aantal maanden duurde voordat de boot daadwerkelijk werd ingezet in de dienstregeling. De Wagemaker kwam toen speciaal voor de doop naar Texel en ging vervolgens voor bijna een maand meteen weer terug naar Vlissingen om afgebouwd te worden. In november ging de boot voor een tweede keer terug naar Vlissingen (in verband met de roetuitstoot), voordat ze in januari 2016 als hoofdboot werd ingezet. Toenmalig directeur Rob Wortel ontkende destijds eveneens diverse geruchten, zoals het verhaal dat er telkens een man van Damen (de scheepsbouwer) op de brug van de Wagemaker zou meevaren en het verhaal dat de boot juist meer brandstof zou kosten in plaats van brandstofbesparend was.

Bij de Texelstroom is het vooralsnog de vraag wat er wel of niet waar is van alle verhalen die rondgaan. Vaststaand feit is dat er sinds donderdag 26 mei (vier maanden geleden) een gloednieuwe veerboot op 't Horntje ligt die sindsdien niet is ingezet voor het vervoer van passagiers en voertuigen. Iedereen die met de boot gaat, ziet de Texelstroom liggen, waardoor het niet raar is dat de vraag rijst waarom de nieuwe boot nog steeds niet vaart. Een paar keer werden tijdstippen genoemd waarop de boot zou gaan varen, maar dat kwam er uiteindelijk niet van, waarna de verhalen over het 'waarom' begonnen te komen. TESO zou zichzelf en Texel een groot plezier doen om helder en concreet aan te geven wat de stand van zaken is rond de Texelstroom. De boot is de levenslijn van het eiland, dus die moet in feite boven elke twijfel verheven zijn.