Tachtig bedden voor ''het meest duurzame hotel van Nederland'' in De Koog.
Tachtig bedden voor ''het meest duurzame hotel van Nederland'' in De Koog. Foto: Jurgen van der Ploeg/Faro Architecten

Innovatieve bedden: kwaliteitsimpuls of verkapte overheidssteun?

"Verkapte overheidssteun. Waar ondernemers bestaande toeristische accommodaties moeten kopen om hun dromen te verwezenlijken, worden anderen met gemeentesteun in het zadel geholpen."

Eén van de vele kritische geluiden die over het eiland gaan naar aanleiding van het positieve advies van het college om ''innovatieve'' toeristische bedden uit te geven. Om te beginnen 40 bedden voor de cultuurplannen aan de Mokweg en tachtig voor het ''meest duurzame hotel van Nederland'' in De Koog. Het heeft veel losgemaakt op het eiland. Over de geldelijke waarde van een toeristisch bed doen verschillende bedragen de ronde, tussen de €5.000,- en €17.000,- per stuk. Ligging en locatie zijn van invloed, evenals de kwaliteit en het soort accommodatie. D66 houdt het op €5.000,- per bed en komt bij tachtig bedden tot een ''gift'' aan de stichters van het duurzame hotel in De Koog van €400.000,-. ''Als deze uitgifte bepaalde doelen dient van het gemeentelijke (verblijfsrecreatie)beleid, dan is het ook noodzakelijk te borgen dat de bedden dat doel blijven dienen.'' De partij wil antwoord op de vragen: Hoe zorgen we dat geen handel ontstaat? En: Hoe zorgen we dat de doelen die in de aanvraag staan ook lange(re) tijd geborgd blijven? Met andere woorden: moeten aanvullende voorwaarden worden gesteld over de eigendomssituatie op langere termijn en moet het voortbestaan van de bedden worden gekoppeld aan het oorspronkelijke bedrijfsplan op basis van waarvan de bedden zijn uitgegeven. De partij spreekt ook over een statiegeldregeling. Daarbij moet eerst een bepaald bedrag worden betaald, het bij bewezen exploitatie conform de aanvraag geheel of gedeeltelijk moet worden terugbetaald.

De kritiek op de voorgenomen uitgifte van nieuwe bedden heeft de raad zelf over zich afgeroepen. Namelijk door aan de regeling, behoudens het moeten voldoen aan Texelse kernwaarden en Texelprincipes, geen glasheldere criteria te stellen voor het begrip ''innovatief''. Het ontbreken van objectieve maatstaven maakt de beoordeling lastig. Over het hotel in De Koog zeggen b en w onder meer: "Doorslaggevend in het verzoek is dat het ontwerp een kwaliteitsimpuls geeft. Het dient als voorbeeld voor andere vernieuwingen in De Dorpsstraat. Het plan past binnen de gedachten van Planet De Koog; de werkgroep Planet De Koog onderschrijft het plan.'' Dat de architect van dit plan ook één van de trekpaarden is van Planet Texel, wekt volgens menigeen de schijn van belangenverstrengeling.