Gemeente definitief eigenaar van Landje van Schraag bij Oudeschild

De gemeente wordt definitief eigenaar van het 'Landje van Schraag' aan de Schilderweg bij Oudeschild.

Het college heeft de overeenkomst met de eigenaar van het stukje land bekrachtigd. De gemeente wordt eigenaar van het 'opslagterrein' in ruil voor een bouwkavel op het bedrijventerrein van Oudeschild. Het 'Landje van Schraag' wordt volgens het college vervolgens teruggegeven' aan het agrarisch gebied. "Hiermee wordt verdere invulling gegeven aan het behoud van de Texelse kernwaarden."

Het landje is een opslag van onder meer bouwmaterialen en steen. Voor Oudeschilders is het al jaren een doorn in het oog. Het landje was een jaarlijks terugkerend onderwerp op de bezoeken van burgemeester en wethouders aan Oudeschild. Het college omschrijft het als een storend element in landelijk gebied dat de 'entree' van Oudeschild ontsiert.

Nu de overeenkomst is bekrachtigd worden volgens het college door de eigenaar de voorbereidingen voor de opruimwerkzaamheden – waaronder een aanvraag voor een omgevingsvergunning – getroffen. "Aansluitend zal het terrein worden opgeruimd."

Er was ook sprake van vervuiling op het terrein en dat is volgens de gemeente door de eigenaar opgeruimd. Wethouder Frank Kingma kon desgevraagd niet melden wat voor vervuiling het was, maar volgens hem was het niet erg. Het was volgens de wethouder geen asbest of iets dergelijks. De gemeente liet onderzoek naar verontreiniging doen, nadat Simon Dros vorig jaar een brief aan de raadsleden had gestuurd over een verdwenen rapport dat zou aantonen dat er gif in de grond zat. Wethouder Eric Hercules had toen geen aanwijzingen dat dat zo was, maar liet wel opnieuw bekijken bekeken of er wel of geen verontreiniging was.