Afbeelding
Foto: Job Schepers

Wat ik zeggen wou

De economie, suffie!

Op 4 oktober zullen enkele ondernemers aan de Raadscommissie hun plan presenteren: een 'cultuurcentrum' aan de Mokweg in Den Hoorn. Patsboem zomaar ineens vanuit Amsterdam in het Texels landschap. Arnold van Bruggen en zijn vrouw wilden eerst in de historische stolp fotografieworkshops aanbieden. Klinkt sympathiek. Ze zouden het leuk vinden wanneer er cursisten konden blijven slapen. Dat kan dus niet. En broer Erik wilde achter op het perceel graag een vakantieverblijf. Uiteraard kan dat niet!

Of toch? Broer Erik is een hoge Pief in de PvdA; wilde ooit partijvoorzitter worden. Nu heeft hij een bedrijf dat campagnes verkoopt aan partijen die ervoor betalen. Zijn pakkende leuzen verkopen goed. Hij weet hoe de hazen lopen in de politiek en zo stuitten de Van Bruggens op een mogelijkheid om lekker toch recreatief te bouwen. En dan gelijk serieus, via een potje voor 'innovatieve' slaapplaatsen. Dus werd alras een heus cultuurcentrum bedacht. B&W trapten erin! Ze gaan erin mee, terwijl de ziedende bewoners van Den Hoorn dat plan, op het moment dat ik dit schrijf, zelfs nog niet eens kunnen inzien! Het plan zal tranentrekkend mooi zijn en met die slaapplaatsen zal het (aanvankelijk) 'reuze meevallen'. Let maar op. Dat kun je aan Erik overlaten.

In de Volkskrant van 17 september presenteert Erik van Bruggen zijn kunnen met een lesje campagnevoeren. Zijn favoriete voorbeeld komt uit de campagne van Bill Clinton indertijd en past perfect op wat er echt in Den Hoorn speelt. De leus van Clinton voor zijn medewerkers was: "het is de economie, suffie!"

Niek Vermeulen

Den Hoorn