Frits van Nimwegen in zijn werkplaats.
Frits van Nimwegen in zijn werkplaats. Foto: Job Schepers

Emotioneel kunstwerk

"Ook als het kistje gesloten is, ziet het kind de sterren en de maan. Op die manier is het kind niet alleen." Met die ontroerende gedachte maakte kunstenaar Frits van Nimwegen uit Oudeschild een grafkist voor een baby van één tot drie maanden.

"Ondanks dat het niet voor een specifiek kind is, was het emotioneel om er mee bezig te zijn. Ik heb het ontwerp zo eenvoudig mogelijk gehouden, dat is een bewuste keuze. Ik heb er eerst nog over gedacht om het deksel donkerblauw te maken aan de binnenkant, maar dat leek me uiteindelijk geen goed idee. Nu ziet hij of zij de sterren beter." In totaal was hij twee weken bezig met de grafkist, waarvan het idee uit het niets ontstond. "Ik maak voornamelijk schilderijen van verschillende taferelen en op allerlei soorten ondergronden. Toen kwam dit idee in mij op. Volgens mij was het er ook nog niet op Texel." Het is niet alleen in formaat, maar ook in uitstraling een typisch kinderkistje. De buitenkant is voorzien van een regenboog, bloemen, een vlinder en spelende kinderen. Alles is uitgevoerd in felle kleuren. Het geeft een mooi contrast met het blankhouten kistje dat voltooid is met draagtouwen en eenvoudige sluitknoppen.

"Ik heb ook een kruis gemaakt, maar dat wil niet iedereen. Dat houd ik dus optioneel." Voor wie het kistje is weet Frits nog niet. "Met die intentie heb ik het ook niet gemaakt. Als een begrafenisondernemer interesse heeft, mag hij contact met mij opnemen. Het is te koop. Maar het wordt geen massaproductie. Ik doe dit niet uit commercieel oogpunt en ik voel er niets voor om 'alvast' een aantal kistjes te gaan maken of zo, ik heb een hekel aan commercie. Niet alleen begrafenisondernemers, ook anderen mogen mij benaderen. Maar ik ga niet op bestelling kisten leveren. Tussen het overlijden en de begrafenis zitten maar twee of drie dagen, in die tijd krijg ik dat niet voor elkaar en het is niet iets waar je haastig mee om moet gaan. Ik ben dol op kinderen. Ik maak graag een lolletje met ze. Over de kist zit normaal een doek, want ik laat het niet aan kinderen zien."

Of er een soortgelijk vervolg komt in de toekomst, weet hij nog niet. "Het is net wat in me opkomt. Een paar jaar terug had ik het magazine "The Hong Kong Enterprise" besteld. Daar staat echt van alles in. Van speelgoed tot aan grafkist. Ook de meest vreemde uitvoeringen, bijvoorbeeld helemaal rond. Ik heb er wel eens over nagedacht om zo'n exemplaar naar Nederland te halen en die helemaal met graffiti te bespuiten. Misschien voor een jongere die begraven wordt. Het is er nooit van gekomen." Ondanks het sombere onderwerp, heeft het kistje dat hij nu gemaakt heeft iets warms en vrolijks. En ook het schilderwerk van Frits toont felle kleuren, onder meer met taferelen van vissen. "Maar ik neem ook wel eens stenen van het strand mee en die schilder ik dan. De ondergrond kan van alles zijn", vertelt hij terwijl hij wijst op een paneel van een oud kastdeurtje. "Het binnenwerk heb ik helemaal vlak geschuurd en dat beschilder ik dan. En zie hier, deze balk nam mijn vrouw mee van het strand."