Op het autodek wachten op het startschot.
Op het autodek wachten op het startschot. Foto: Texel Halve Marathon

Honderden Texelaars aan start

De tiende Texel Halve Marathon telt zondag naar verwachting 152 Texelaars die de 21 km lopen, 260 Texelaars die de 10 km lopen en veertig Texelaars die meedoen aan de '6 van Den Hoorn'.

Dat zijn gelijke aantallen als vorig jaar, alleen bij de '6' is een afname te zien. Die afstand telde een jaar geleden 76 Texelse deelnemers. In totaal verschijnen er op de boot, op 't Horntje en in Den Hoorn bij dorpshuis De Waldhoorn 2388 mensen aan de start. Piet Bakelaar (71) uit Den Burg mag zich de oudste Texelse deelnemer op de 21 km noemen. Theo Witte (76) uit Den Burg is de oudste Texelse deelnemer op de 10 km. Bij de zes kilometer is Henk Spigt (78) uit Den Hoorn de oudste Texelaar. De jongste deelnemers zijn twaalf en dertien jaar oud en zijn te vinden bij de '6 van Den Hoorn'.

Het evenement gaat gepaard met diverse verkeersmaatregelen. De belangrijkste is de afsluiting van de Pontweg bij Den Burg, zodat de lopers ongehinderd de kruising Pontweg/Westerweg/Keesomlaan kunnen oversteken. Verkeer wordt omgeleid via de oostkant van Den Burg. Mensen die tegen 12:25 uur de start op 't Horntje willen zien, kunnen parkeren op het noodopstelterrein. Parkeren in de berm langs het parkeerterrein is niet mogelijk. Parkeren op het parkeerterrein bij het TESO-kantoor is zondag evenmin mogelijk. De organisatie hoopt op die manier te voorkomen dat het chaotisch wordt met auto's. Ook bij Den Hoorn en in De Dennen zijn verkeersmaatregelen. Er staan op verschillende plekken verkeersregelaars om de boel in goede banen te leiden.

De organisatie liet weten dat er twee nieuwe sponsors zijn binnengehaald die zich voor meerdere jaren aan het evenement willen verbinden: de VVV en Mantje Lifestyle Store in Den Burg. Volgens de organisatie biedt dat zekerheid en rust voor de komende jaren. "De Texel Halve Marathon kent een groep trouwe, jarenlange sponsors die veelal vanaf de eerste editie loyaal zijn." Vanaf 15:15 uur wordt het evenement zondag op de Groeneplaats gecombineerd met de huldiging van Larissa Klaassen en Haliegh Dolman voor het winnen van Paralympisch zilver in Rio de Janeiro. Radio Texel doet vanaf 12:00 uur live verslag van het evenement en van de huldiging.