Links Erik van der Velden, grondlegger van de Texel Halve Marathon, rechts oud-Texelaar Sjoerd Groeskamp.
Links Erik van der Velden, grondlegger van de Texel Halve Marathon, rechts oud-Texelaar Sjoerd Groeskamp. Foto: Texel Halve Marathon

Wild plan leidde tot Texel Halve Marathon

Op de fiets en met meetapparatuur reden ultraloper Erik van der Velden en Dick van der Weide tien jaar geleden over het eiland om twee routes uit te zetten: één van 10 kilometer en één van 21 kilometer.

Komende zondag vormen de twee destijds bedachte routes voor de tiende keer het parcours van de Texel Halve Marathon. De in Den Burg wonende Van der Velden was één van de grondleggers van het jubilerende evenement. Het idee ontstond toen Van der Velden, Van der Weide (voorzitter van de organisatie achter de Texel Halve Marathon) en hardloper German Silva (oud-winnaar van de Marathon van New York) na afloop van de halve marathon van De Waal bij elkaar zaten. Ze hadden het vermoeden dat er ruimte was voor nog een halve marathon op het eiland en bedachten ter plekke een paar wilde plannen.

Die werden concreet toen TESO zich bereid toonde een extra boot te laten varen voor de beoogde Texel Halve Marathon. Op die manier zouden de lopers op een unieke wijze kunnen starten. Er werd een stichting opgericht en vervolgens werd de organisatie een feit. Van der Velden: "Start en finish waren bekend en vervolgens moesten we de routes bepalen. We hebben eerst de 10 gedaan en later de 21 uitgezet." Bedoeling was iedereen het laatste stuk samen te laten komen, waardoor de Westerweg en de Keesomlaan eruit rolden als laatste deel naar de finish op de Groeneplaats. "Na de eerste editie hebben we één stukje in het bos veranderd omdat er een pad was dat nogal drassig was, maar verder is het zo gebleven. De 10 km is een snel parcours met de Hemmer en de 21 is een mooi afwisselend parcours geworden met verschillende ondergronden." Volgens Van der Velden is het ook een parcours waar gewerkt moet worden. "Het gaat niet allemaal vanzelf." Van der Velden is nog altijd onder de indruk van de sfeer die jaarlijks bij de doorkomst in Den Hoorn hangt.

De Texel Halve Marathon is ondanks de begrenzing van de boot (daar mogen maximaal 1750 mensen op) in de loop der jaren twee keer uitgebreid. Dat begon in 2013 met de komst van de '6 van Den Hoorn'. Een loop van zes kilometer die start bij dorpshuis De Waldhoorn en eindigt op de Groeneplaats. Dit jaar is er uitbreiding gekomen door de eilandstart op 't Horntje. In totaal verschijnen nu komende zondag 2388 mensen aan de start: 1710 vanaf de boot, 497 vanaf ''t Horntje en 181 mensen vertrekken bij dorpshuis De Waldhoorn. De eilandstart is er als extra ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan. De organisatie van de Texel Halve Marathon wil bekijken of het iets is om voort te zetten. Het is een alternatief voor mensen die graag meedoen, maar die het inmiddels wel hebben gezien om telkens eerst een tocht met de boot te maken.

Een andere ontwikkeling in tien jaar tijd: bij de eerste editie in 2007 duurde het een paar weken voordat de inschrijving vol was. De laatste jaren is dat standaard binnen een paar minuten al het geval. De inschrijving is al sinds 2007 standaard op 1 februari, zodat lopers de tijd hebben om zich voor te bereiden. In de laatste weken doen zich dan nog altijd tal van veranderingen voor en haken er alsnog mensen af. Degenen die aan de start verschijnen zijn over het algemeen echter goed getraind en voorbereid om aan het evenement mee te doen.