Impressie van hoe het terrein van wijlen Ide Kok eruit moet komen te zien in de toekomst.
Impressie van hoe het terrein van wijlen Ide Kok eruit moet komen te zien in de toekomst. Impressie Joeri van Ommeren

"Prachtig terrein om te houden zoals het is"

Een plek waar documentairemakers, fotografen, journalisten en schrijvers kunnen samenkomen en verblijven om na te denken, inspiratie op te doen of om workshops bij elkaar te volgen.

Dat is wat oud-Texelaar Arnold van Bruggen voor ogen heeft met het terrein van wijlen Ide Kok aan de Mokweg in Den Hoorn. Dat is samen met zijn vrouw Anoek Steketee, zijn broer Erik en zijn collega Eefje Blankenvoort van journalistiek productiebureau Prospektor in Amsterdam.

Het plan werd vorige week bekend en maakte in Den Hoorn het nodige los vanwege de veertig innovatieve slaapplaatsen die het college aan het centrum wil toewijzen. Volgens het plan van de vier initiatiefnemers gaat het om maximaal 35 slaapplaatsen. "In de praktijk zullen er bij een topbezetting maximaal twintig mensen zijn", zegt Van Bruggen. Volgens hem leidt de manier waarop de gemeente bedden telt voor het soort verblijf tot een vertekening. "We hebben bijvoorbeeld het plan een klein verblijf te maken waar een schrijver zich kan terugtrekken om zich volledig op het schrijven te concentreren. Daar komt één bed te staan, maar het wordt automatisch geteld als een verblijf met vijf slaapplaatsen." In het plan staat ook geschreven dat er 15 tot 20 bedden zullen worden geplaatst.

Bedoeling is dat Arnold (zoon van voormalig leraar Duits op de OSG Popke van Bruggen), zijn vrouw Anoek en hun kinderen in het woonhuis gaan wonen. De stolp willen ze inrichten als het centrum dat als werknaam MOK heeft gekregen. Het staat te boek als cultureel centrum, maar volgens Van Bruggen zou retraitecentrum ook geen verkeerde benaming zijn. Het idee werd opgedaan tijdens bijeenkomsten met documentairemakers elders op de wereld. Als voorbeeld worden kleine plaatsen in Italië genoemd (Cortona en Savignano) waar vooraanstaande fotografen jaarlijks workshops geven aan mensen uit de hele wereld. Van Bruggen: "We willen het unieke, open Texelse karakter van het terrein behouden, dat is de grootste waarde van het terrein. Daarmee hopen we gerenommeerde makers ook naar Texel te halen. Daarom willen we juist hier zitten met MOK." Eigen ervaring leerde Van Bruggen dat een verblijf in een rustige omgeving bevorderend werkt voor de inspiratie. "Bij mijn eigen documentaires werkt het ook goed om naar Texel te komen om me volledig te concentreren. In Amsterdam is het chaotisch en ben je continu aan het multitasken." Bedoeling is dat het merendeel van de bijeenkomsten in het centrum een besloten karakter heeft en dat er zo nu en dan een lezing of een expositie is waar iedereen kan komen kijken of luisteren.

Volgens de plannen, op 31 augustus besproken bij de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Kwaliteit, blijft de stolp intact. In de bollenschuur willen de initiatiefnemers twee appartementen (twee keer tweepersoons) realiseren voor de gasten. Hetzelfde geldt voor een zomerschuur die verderop staat. De verblijven zijn er met name om de gasten in het centrum onderdak te bieden. Ze moeten het mogelijk maken dat het centrum financieel kan worden uitgebaat. In het bos achterop het terrein wordt volgens plan een huisje gebouwd waar een schrijver zich kan terugtrekken. De moestuinschuur helemaal achterop het terrein is in beeld om verbouwd te worden tot een zomerverblijf met een leefruimte die ook voor het centrum kan worden gebruikt. Naast die schuur komt volgens plan tussen de bomen nog een nieuwe schuur met kantoorruimte en verblijf voor tijdelijk personeel. Volgens Van Bruggen kunnen mensen die vragen hebben met hem bellen op 06-14656351 of mailen via avbruggen@gmail.com. "Het is een prachtig terrein met graslanden en dat willen we zo houden. Maar het biedt ook de kans om cultureel te ondernemen op een respectvolle manier voor deze plek en we kunnen op deze manier onze kinderen in Den Hoorn laten opgroeien."