Jordy van Nieuwkerk, Paul van Gooswilligen en Kees Boks sabreren een fles champagne.
Jordy van Nieuwkerk, Paul van Gooswilligen en Kees Boks sabreren een fles champagne. Foto: Jeroen van Hattum

Champagne met sabel ontkurkt voor erkenning van Wambinge

Met een welgemikte slag van een sabel slaan Jordy van Nieuwkerk, Paul van Gooswilligen en Kees Boks van restaurant Wambinge de kurk plus hals van een fles champagne.

Het zogeheten 'sabreren' was onderdeel van een heuglijke bijeenkomst die donderdag aan het eind van de middag werd gehouden. Het restaurant van Hotel Greenside in De Koog werd officieel opgenomen in de gelederen van Euro-Toques. Dat is een organisatie van restaurants die ambachtelijk werken met eerlijke producten (bij voorkeur uit de regio) zonder kunstmatige toevoegingen. De organisatie bestaat sinds 1986 en telt 125 restaurants in Nederland waarvan twee op Texel. De andere is Bos en Duin dat in 2012 lid werd van de restaurantorganisatie.

Onder leiding van Ted Jansen, voorzitter van Euro-Toques Nederland werd een vlag onthuld en werden flessen champagne gesabreerd. Als eersten waren gastvrouw en gastheer Karin Berger en Gerjan Hebers van Greenside en burgemeester Michiel Uitdehaag aan de beurt. Zij werden begeleid door Daam Scharloo, bestuurslid van Euro-Toques Nederland en een befaamd sabreur in Nederland. Alle drie sloegen in één keer de kurk plus hals van de fles. Hetzelfde gold voor Van Nieuwkerk, Van Gooswilligen en Boks. Het met de sabel ontkurken van de fles dateert uit de tijd van Napeleon.

Voorzitter Jansen van Euro-Toques haalde tijdens de inauguratie chef-kok Melvin van Sambeek van Wambinge naar voren om het belang van de kok in de keuken te benadrukken. Volgens Jansen wordt de keuring van een restaurant voor Euro-Toques altijd eerst gekeken wat er in het magazijn. Als de keurmeesters daar ontdekken dat er uit een pakje wordt gekookt, kan het volgens de voorzitter al snel afgelopen zijn met de keuring. Opname in de gelederen van Euro-Toques is ook niet voor eeuwig en altijd. De restaurants waren elk jaar gecontroleerd om te zien of zij zich nog aan de erecodes van Euro-Toques houden.