Huldiging Larissa bij Texel Halve Marathon

Larissa Klaassen, winnaar van het zilver in het baanwielrennen op de Paralympische Spelen, wordt zondagmiddag 25 september gehuldigd op de Groeneplaats in Den Burg.

Dat gebeurt na afloop van de Texel Halve Marathon die om 12:25 uur voor de tiende keer van start gaat vanaf de boot en finisht op de Groeneplaats. De huldiging is gepland vanaf 15:15 uur nadat de winnaars van de 10 en de 21 kilometer hun medailles hebben gehad. VIPSport, dat Larissa op Texel begeleidde, maakt gebruik van het podium dat de Texel Halve Marathon op de Groeneplaats neerzet. De stichting sprak gistermiddag met de gemeente over de verdere invulling van de huldiging. Larissa, die vandaag (dinsdag) terugkeert uit Rio de Janeiro, heeft laten weten zondag aanwezig te zijn. Van Haliegh Dolman, haar pilote op de tandem, was gisteren nog niet duidelijk of zij zondag op Texel kan zijn.

Het belooft zondag een drukke middag in het centrum van Den Burg tee worden. In totaal starten er 2388 lopers die van diverse plekken naar de finish lopen. Er starten 1686 lopers vanaf de boot, 521 lopers starten vanaf 't Horntje (de eilandstart die er voor het eerst is) en 181 mensen starten bij De Waldhoorn in Den Hoorn voor de 6 van Den Hoorn. De eilandstart, opgezet ter gelegenheid van het tiende jaar, start vanuit de rij 18 van de rijbanen op het opstelterrein van de boot. De lopers daar gaan tegelijk van start met de lopers op de boot waarna ze samenvoegen tot één deelnemersveld dat richting Den Hoorn trekt. De 6 van Den Hoorn start eveneens om 12:25 uur als de hoorn klinkt. Deze lopers gaan naar het centrum van Den Hoorn en lopen vervolgens het parcours van de 10 km. De start wordt verricht door burgemeester Michiel Uitdehaag.

De organisatie van de Texel Halve Marathon gaat er vanuit dat er wordt gestart vanaf de Schulpengat. Het was de vraag of de nieuwe Texelstroom al als reserveboot naar het eiland zou varen, maar volgens de informatie van de Texel Halve Marathon wordt het de Schulpengat. De parcours van de drie afstanden zijn verder ongewijzigd gebleven. Blaaskapel De Knorhanen uit Den Helder zorgt opnieuw voor de muziek op de boot en DJ Niek Zuidhoff uit Den Burg zorgt voor de muziek bij de finish en bij de eilandstart op 't Horntje.

De organisatie verwacht dat hardlopers Michiel de Ruyter en Ben Stellingwerf op de 21 km de kanshebbers voor de overwinning zijn. Bij de dames zijn Jacelyn Gruppen, Immy Auck Kersbergen en Suzan Nieman de kanshebbers. Op de 10 kilometer gaat de overwinning mogelijk naar Luca Assorgia, Rob ten Burg of Wouter Ploeger. Bij de Texelaars gaat de strijd naar verwachting tussen Jelle van der Duim en Jordy Vinke. Bij de dames 10 km is Jessica Oosterloo de grootste kanshebster.