Omring bereid tot onderzoek naar meer plaats in verpleeghuis

Omring is bereid te onderzoeken of een verdubbeling van het aantal verpleeghuisplaatsen op Texel kan worden versneld. dat heeft de zorgorganisatie laten weten in een gesprek met wethouder Hennie Huisman.

Omring is van plan het aantal verpleeghuisplaatsen op Texel te verdubbelen naar circa negentig, omdat de vraag aan het toenemen is. Dat duurt naar verwachting drie tot vijf jaar. Omring kan niet zeggen of het ook gaat lukken om de zaken te bespoedigen. De wethouder sprak met de organisatie van het verpleeghuis en de Gollards over de wachtlijst voor mensen die een indicatie voor het verpleeghuis hebben. Volgens Huisman moet een onderscheid worden gemaakt tussen een permanent verblijf en een tijdelijk verblijf wanneer iemand op het verpleeghuis is aangewezen om te revalideren.

"Op de wachtlijst voor een permanent verblijf staan mensen die toe zijn aan opname in het verpleeghuis (acuut) en mensen die zich uit voorzorg op de lijst laten zetten (de wenswachtenden)", aldus de wethouder. "Er staan gemiddeld twintig mensen op de wachtlijst. Hiervan zouden gemiddeld vier mensen acuut moeten worden geplaatst. Dit zijn gemiddelden, de wachtlijst voor acute opname fluctueert van nul tot zeven. Het bestaan van een wachtlijst voor verpleeghuisopname is niet uniek voor Texel. In het hele land speelt deze problematiek. Dit komt doordat het aandeel ouderen stijgt (vergrijzing) en mensen steeds hogere leeftijden bereiken. Wel is het zo dat de impact op 'onze ouderen' en hun familie groot is doordat mensen dan naar een verpleeghuis buiten Texel moeten."

Revalidatiezorg wordt sinds 2014 niet meer op Texel geboden. Dat heeft Omring geconcentreerd in verpleeghuis Den Koogh in Den Helder. Volgens Omring gaat het op Texel om gemiddeld 25 mensen per jaar voor periodes van enkele weken tot circa zes maanden. Dat is volgens Omring te weinig om een eigen revalidatie op het eiland te hebben.