Roland Dob:   Als ik s avonds de prachtige sterrendeken over me heen voel vallen, besef ik dat wij ergens op de aardbol op zo'n eilandje ronddobberen.
Roland Dob: Als ik s avonds de prachtige sterrendeken over me heen voel vallen, besef ik dat wij ergens op de aardbol op zo'n eilandje ronddobberen." Foto: Jeroen van Hattum

Zie mooie kant van elkaars verschillen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Er zijn veel plekken die z'n bekoring hebben en meestal zijn dat de plekken waar je de rust van het landschap kunt 'pakken', Bijvoorbeeld 's morgens vanuit onze erker de damp boven het het land van Piet Kooiman en Maarten Hoogenbosch zien hangen met 'rondzwevende' koeien en schapen. Maar ook het ervaren van de duisternis op Texel. Als ik in onze geweldige tuin 's avonds van onze vuurplek naar mijn bedje loop en dan de prachtige sterrendeken over me heen voel vallen en besef dat wij dan ergens op de aardbol op zo'n eilandje ronddobberen...


Wat voor werk doe je op Texel?

Financieel en boekhoudkundig geschoold heb ik hier zo'n 15 jaar mijn werk in gezocht. Later voelde ik dat ik iets anders wilde en dacht dat dat in het basisonderwijs zou kunnen, dus schoolde ik om tot leraar. Na 5 jaar kwam ik op een punt dat ik wilde ervaren om zelf te bepalen hoe ik werk en mijn dag in deel. Dus... voor mezelf begonnen met dingen waarvan iedereen toch al zei dat het zo mooi en leuk was wat ik hobby-matig maakte. Ik begon Tenthuis Texel. Inmiddels werkt Eva mee en verdienen we samen het geld met het verhuren van twee heel bijzondere tenthuisjes en maken we interieurs, tuinmeubels en bijzondere verblijven voor wie dat wil (én die bij ons past).

Wat doe je naast je werk zoal?
Ik ben iemand die altijd wel bezig is, in de werkplaats bij huis, in huis zelf of in de tuin van 8000m2 waar we allemaal leuke dingen verzinnen die dan ook weer hun aandacht vragen, maar wel heel leuk zijn hoor! Bovendien hebben we een gezin, wat uiteraard ook z'n tijd vergt... Dus ik ben veel 'om het huis' te vinden. Vooral de nazomer kom ik af en toe 's avonds bij ons strandhuisje om te zwemmen of te eten. Én door ons werk komen we nu op plekken, waar je Texel weer vanuit een andere hoek beziet. Een paar keer per jaar pak ik m'n fiets met een tentje achterop en fiets dan bewust het eiland áf, zodat ik dichtbij maar toch helemaal 'los' ben, soms nog geen 24 uur....


Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren en opgegroeid met drie oudere broers in Den Burg als zoon van Klaas en Janny Dob. Als jochie van 11 jaar ben ik gaan werken als hulp bij Han ('van de luitenant' ) en Elisabeth Bakker op De Scholleboe. Van schapenwassen, tot bollenrapen en schoonmaken tot pudding maken: Ik leerde dus heel veel en bovendien ervaarde ik twee mooie, inspirerende mensen, waarvan ik later het prachtige Theehuisje mét veel grond mocht kopen en waar wij nu als gezin, gasten van ons Tenthuisje, vrienden en familie van genieten.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Ik ervaar Texel steeds meer als Nederland in het klein, landschappelijk, maar ook de mensen: er zijn veel verschillen. De kunst is met die verschillen om te gaan en er de mooie kanten van te zien. Daarom denk ik dat we ook niet met z'n allen dezelfde richting in moeten willen, maar juist gebruik moeten maken (en genieten) ván die verschillen. Ik zie dat beleidsmakers hier in hun enthousiasme en met de beste bedoelingen soms aan voorbij gaan en verwijt mezelf dan soms elkaar hier niet even op te attenderen en elkaar dus wat meer de ruimte moeten geven! Want een Texelaar (eigenlijk gewoon een mens), heeft ruimte nodig om tot mooie dingen te komen op zo'n mooi plekje op de wereld!

Altijd wel bezig in de werkplaats bij huis, in huis zelf of in de tuin


Hoe beleef je de natuur op Texel?
Ik beleef hem te weinig bewust, maar op de goeie momenten besef ik dat we hier maar mooi heel veel hebben en dat ik er middenin zit!


In welk café/restaurant kom je graag?
Eigenlijk kom ik niet zoveel in cafés en restaurants, omdat ik zelf (en Eva) van lekkere dingen maken en bedenken hou. Wél hebben we zo onze favorieten die we onze gasten ook altijd aanraden, passend bij de accommodatie die zij bij ons gekozen hebben.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
De verschillen dus.


Wat zou er op Texel anders mogen?
Niet meer ruimte geven aan de grootschalige zaken. Zoek het in unieke, niet te definitieve dingen die niet teveel invloed hebben op het eiland, haar bewoners en gasten. Kleine dingen maken het verschil!

Goede herinnering aan Texel?
Zwemmen in en schaatsen en ijssurfen op de Horsmeertjes, in weer en wind op de fiets met m'n surfkarretje (mét uitklaptentje(toen al)) surfen op het wad, stiekem vanaf m'n negende brommerrijden op stille plekjes met m'n vriend Richard Witte, jutten met m'n vader, kattekwaad uithalen met m'n oudere broer, eerste 'rijlessen' op de strandslagen, stappen in De Koog met m'n vrienden en daarna naar Het Steigertje, Het Galjoen of de nachtbar van het Casino en verder alles wat hierboven al naar voren is gekomen aan fysieke zaken. En het recentere verleden natuurlijk met mijn vrouw Eva, dochter Izebel, zoon Silas, mijn ouders waar ik zoveel van geleerd heb, verdere familie en vrienden om me heen.


Wat is er zonde aan Texel?
Paar steekwoorden: Betaald parkeren eilandrond (wij zijn al een keer met onze gasten in de rechtbank beland, omdat ze per ongeluk op een invalideparkeerplek waren gaan staan die niet goed gemarkeerd was), Texelhopper (verwarrend en jaagt mensen uit het openbaar vervoer de eigen auto in), bebouwing langs de Pontweg. Allemaal zaken waar volgens mij geen campagne van de VVV tegenop kan en waar de voeling met bewoners en gasten naar de achtergrond verdwenen is in het enthousiasme bij het ontwikkelen van de plannen..... Ook kan ik niet de vinger leggen op het vaak niet doorzetten van werkelijke vernieuwing=verbetering: Angst om afgerekend te worden, korte termijn denken, ego's?: Wie het weet mag het zeggen...


Wat doe je over vijf jaar op Texel?
Ik zou het niet weten. Als het goed is, dát wat ik leuk vind!


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van.' willen zien?

Gijs van Dijk, nieuwkomer uit Amsterdam. Gijs, zijn vrouw Judith Ploegman en hun zoon Sam hebben een jaar of vijf geleden een keer ons Tenthuisje gehuurd, we zijn bevriend geraakt en inmiddels wonen zij aan de Warmoesstraat. Benieuwd hoe deze sociale dieren, Judith en Gijs dus, inmiddels over Texel denken.