De brievenbus van Rio Grande aan de Postweg nabij De Cocksdorp
De brievenbus van Rio Grande aan de Postweg nabij De Cocksdorp Foto: Gerard Timmerman

Roggesloot en de "Grote Rivier''

Rio Grande (Grote Rivier), de Braziliaanse rivier, is vernoemd op Texel. Misschien omdat de Roggesloot vlak langs de gelijknamige boerderij aan de Postweg nabij De Cockdorp stroomt. Of kwam het doordat Johannes Ludovicus Kikkert (de drijvende kracht achter de vuurtoren, maar ook een periode eigenaar van ''Rio'') de naam meenam uit de Prins Hendrikpolder. De boerderij aan de Pontweg (later Maria Hoeve) dankt de naam mogelijk aan de reis die Prins Hendrik (De Zeevaarder) ooit naar Brazilië maakte. Dat de hoeve in de PH-polder vlakbij een zijtak van het voormalige Hoornder Kil, ligt kan ook een verklaring zijn.

Terug naar de Postweg, waar Rio Grande aanvankelijk de Zwarte Keet werd genoemd. Eierland was in 1836 namelijk verdeeld in twaalf secties, met elk twee of drie keten. Anderen beweren overigens dat de rij huisjes, geteerde houten arbeiderswoningen, Zwarte Keet werden genoemd. Hoe dan ook, Rio Grande zou in de loop der tijd vaak van eigenaar wisselen. De naam Trap (van Akyab) komt voorbij, net als Koning, Eelman en Keijser.

In de Eerste Wereldoorlog zaten er Belgische vluchtelingen op Rio. Ook geïnterneerden, mogelijk gedeserteerden. l.J. Theofiel Naessens, ca. 34 jr (2 kinderen) was daar barbier, een andere was soldaat Alois Malfet. Ze zouden afkomstig zijn van het 6e Artillerie te Antwerpen. In een vlaag van zwaarmoedigheid zou een Belgische commandant zich op 30 november 1918 op Rio van het leven hebben beroofd.