40.000 bezoekers wachtershut

De Wadwachtershut van Natuurmonumenten op de dijk bij Utopia en De Schorren heeft van april tot eind augustus ruim 40.000 bezoekers gehad.

Volgens Natuurmonumenten is dat bijna een verdubbeling van het aantal van vorig jaar. De Wadwachtershut is een mobiel informatiepunt. Vrijwillige gastheren en –vrouwen geven er voorlichting aan voorbijgangers, beantwoorden vragen en houden ook een oogje in het zeil tijdens de kwetsbare broedperiode.

De wadwachtershut is volgens Natuurmonumenten al vanaf het eerste jaar een doorslaand succes. "Veel eilandbezoekers maken van de gastvrijheid gebruik en laten zich graag voorlichten. Dit jaar maakten de gastheren en –vrouwen een praatje met 9.850 bezoekers. Het informatiepunt zorgt voor mooie ontmoetingen en bevlogen verhalen. Passanten vinden er een plek om met trots een foto van hun eilandmoment te tonen.

Maar ook die ene brandende vraag over een vogel, een bloem of het Wad, kan eindelijk worden gesteld. Of zoals één van de vrijwilligers vertelt: "Wanneer iemand bij onze hut door de telescoop kijkt en voor de eerste keer oog in oog staat met een lepelaar, kluut of grote stern, dan kan ook onze dag niet meer stuk. Enthousiasmeren en onze kennis en passie delen voor de natuur. Daar doen we het voor."

Uit de gesprekken blijkt volgens Natuurmonumenten dat de bezoekers bij de Wadwachtershut niet alleen uit eigen land komen. "De natuur, de vogelrijkdom, de rust en ruimte maakt Texel voor de buitenlandse toerist tot een zeer aantrekkelijke vakantiebestemming. Ze gaven aan vooral het open Texelse landschap en de ongeschonden kustlijn enorm te waarderen."

Naast voorlichting doen de vrijwilligers ook inventarisaties en vogeltellingen. Verder gaan ze als aanspreekpunt mee met de droogvaltochten die Natuurmonumenten in samenwerking met de waddenkotter TX10-Emmie uit Oudeschild op het Wad organiseert.

De hut stond afgelopen seizoen op de dijk met behulp van de VVV, het Vogelinformatiecentrum, Bets Fietsen, Hotel Prins Hendrik en Stayokay Texel. De gemeente en het hoogheemraadschap werkten ook mee. In 2017 staat de Wadwachtershut opnieuw op de dijk.

Utopia en de Schorren zijn volgens Natuurmonumenten natuurgebieden waar bezoekers van dichtbij de natuur kunnen beleven. "Van het grote aantal passanten, ruim 40.000, hebben er vele gebruik gemaakt om door de telescoop naar de broedende sterns en lepelaars te kijken."