Het kunstwerk moet een relatie hebben met De Waal en haar geschiedenis.
Het kunstwerk moet een relatie hebben met De Waal en haar geschiedenis. Foto: Projectgroep Mooier De Waal

De Waal is op zoek naar ideeën voor realiseren van kunstwerk

Texelse kunstenaars kunnen voorstellen indienen voor de realisatie van een kunstobject voor De Waal.

Het Texelfonds stelt voor dit kunstobject een bedrag van €15.000,- beschikbaar, als onderdeel van een serie kunstwerken in alle dorpen. Het geld hiervoor is beschikbaar gesteld door TESO, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum. In Texelse kleinste dorp ligt de uitvoering bij de projectgroep "Mooier De Waal". Dit is een initiatief van de dorpscommissie en heeft tot doel: "Het laten ontwerpen en plaatsen van een kunstvoorwerp gestimuleerd en gefinancierd door het Texelfonds met daaraan gekoppeld een herinrichting van de dorpskern van De Waal, met inachtneming van de aanwezige knelpunten en de algehele veiligheid." De werkgroep heeft geen specifieke omschrijving voor de kunstuiting. Wel wordt verwacht dat de uiting een duidelijke relatie heeft met De Waal en haar geschiedenis en bovendien past bij de gedachte die "shared space" oproept. De projectgroep is op dit moment bezig met de inventarisatie van de wensen van de bewoners van het dorp De Waal betreffende de herinrichting van het dorp. De verwachting is dat de herinrichting grotendeels in het teken staat van de "shared space"-gedachte, waarbij de weggebruikers de openbare ruimte samen delen op grond van gelijkwaardigheid en eigen verantwoording. In het dorp zal dat resulteren in een vriendelijk en zachtmoedig karakter. Meer informatie hierover is te vinden op http://shared-space.org. Voor realisatie van het kunstwerk worden Texelse kunstenaars verzocht ideeën, plannen of schetsen, samen met een begroting bij de werkgroep in te dienen. De concepten dienen vóór 1 november in het bezit te zijn van de werkgroep, waarna een keuze wordt gemaakt.

De ideeën kunnen worden gestuurd naar de Werkgroep ''Mooier De Waal'', die desgewenst ook nadere informatie heeft. Ter attentie van Corrie de Jager, Hogereind 42, 1793AH De Waal. Email: mooier-de-waal@googlegroups.com, telefoon 310576.

In Oosterend is met behulp van de gift van het Texelfonds in 2015 als eerste het kunstwerk 'Tijdlijnen in het Landschap' van Anouk Mastenbroek en Rosa Helldorfer geplaatst. Voor De Cocksdorp is Angelina Stiehl met een kunstwerk bezig en Den Burg krijgt een kunstwerk (De Burghse Zetel) dat door Daan van Loenhout wordt vervaardigd.