Uitgifte innovatieve bedden van start

Veertig nieuwe recreatieve slaapplaatsen voor een cultureel centrum aan de Mokweg bij Den Hoorn en tachtig toeristische voor een nieuw, duurzaam hotel op de plek van Le Berry, op de hoek Dorpsstraat-Nikadel.

Het college stelt de raad voor mee te werken aan deze twee plannen. De bedden komen uit de pot van 400 bedden die de raad in de Nota Verblijfsrecreatie "de Texelse maat voor een zonnige toekomst'' beschikbaar heeft gesteld voor innovatieve projecten. In Den Hoorn betreft het een initiatief op de plek van de stolpschuur en woning van wijlen Ide Kok. Het college omschrijft het als ''een kleinschalige hoogwaardige innovatieve culturele accommodatie 40 recreatieve slaapplaatsen. Het initiatief kom van vier ''professionals'' met een Texelse binding. Twee van hen zijn Arnold en Erik van Bruggen. Arnold maakte onder meer een documentaire over de Russenoorlog, Erik deed in 1998 een gooi naar het voorzitterschap van de PvdA en was onder andere betrokken bij de verkiezingscampagne van de partij. Het idee is dat er workshops, tentoonstellingen en lezingen worden gehouden en dat er vooraanstaande schrijvers en anderen naartoe komen om voordrachten, etc. te houden. Gedacht wordt aan thema's film, fotografie, kunst, documentaire, journalistiek, politiek, literatuur, natuur en wetenschap. ''Dit is een aanvulling op hetgeen op Texel - en in het bijzonder cultuurdorp Den Hoorn- aanwezig is. Het verzoek voldoet aan de spelregels voor de doelgroep vernieuwende slaapplaatsen. Tevens past het binnen de Texel Principes en voldoet het aan de kernwaarden'', stellen b en w. Bestaande bebouwing wordt in stand gehouden, inpandig verbouwd, vervangen of vernieuwd. De plannen zijn 30 augustus besproken in de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De plannen kunnen wat betreft het college verder worden uitgewerkt en gaan dan de procedure in; dan kunnen ook zienswijzen worden ingediend.

B en w adviseren de raad ook in stemmen met het plan voor een nieuwe hotel in De Koog op de plek van Le Berry. Hiervoor wil het college tachtig bedden beschikbaar stellen uit de pot voor vernieuwende slaapplaatsen. Een flinke claim, want het betreft éénvijfde van de totale hoeveelheid. Meer over dit plan op pagina 2.

Een verzoek voor verblijfsrecreatie en zorgtoerisme aan de Pelikaanweg krijgt een negatief advies van het college. Het betreft het plan dat eerder bekendheid kreeg als "Texel Spa Resort''. Het omvat hotel, villa's, zorgsuites, welness-, zorg- en cosmetische voorzieningen. Nadat ondernemers Adrie Mantje en Peter Hin aanvankelijk 'hoopgevende' gesprekken hadden gehad met de gemeente, stuitte het later op weerstand. Dozy Ontwikkeling BV uit Den Helder nam het later over. B en w: ''De omvang van het verzoek - zeventien hectare waarvan zeven procent bebouwd past niet in dit gebied en past niet binnen het criterium van ''Texelse maat - kleinschaligheid cq de Texelprincipes.'' Ook is niet bekend om hoeveel bedden het gaat.