VVD wil toeristenbelasting voor 2017 nu al hebben vastgelegd

Het is een om de zoveel tijd terugkerend gevoelig punt: het tarief van de toeristenbelasting.

Dat bedroeg de afgelopen twee jaar €1,70 per persoon per nacht met een maximum van zeven aaneengesloten nachten. Het tarief was voor een paar jaar tegelijk vastgesteld, zodat de toeristische sector bijtijds duidelijkheid had. Voor 2017 en verder moet de gemeenteraad het tarief dit jaar opnieuw vaststellen. Dat had eigenlijk al gebeurd moeten zijn, maar zover is het nog niet.

De VVD heeft het onderwerp van de week aangezwengeld door, vooruitlopend op nog te nemen raadsbesluiten, alvast luid en duidelijk te stellen dat het tarief in 2017 en 2018 maximaal €1,75 moet zijn. Dat tarief is al genoemd in de programmabegroting van de gemeente voor volgend jaar, maar het is nog geen vastgesteld bedrag.

Wat de liberalen betreft, wordt de genoemde €1,75 al wel als vaststaand feit beschouwd, zodat logiesverstrekkers weten waar ze aan toe zijn. De meesten zijn op het moment al bezig met brochures en andere informatievoorziening voor 2017.

De verhoging naar €1,75 is gebaseerd op de inflatie. Op basis van een raadsbesluit van 23 mei 2012 mag de toeristenbelasting alleen met ronde getallen omhoog, waardoor €1,75 volgens de VVD het eerst aangewezen bedrag is. Op basis van datzelfde raadsbesluit bepaalde de raad in 2012 ook dat de toeristenbelasting voortaan eerder dan in november moet worden vastgesteld. Voorheen gebeurde dat meestal pas tijdens begrotingsraad die altijd begin november november plaatsvindt.

Volgens de VVD moet de gemeente zich een betrouwbare partner tonen door nu vastgesteld te hebben wat de toeristenbelasting voor volgend jaar is, omdat dat een paar jaar geleden beloofd is.