Voor de plek van voorheen Le Berry is een plan gemaakt voor het meest duurzame hotel van Nederland. B en w willen dit belonen met tachtig bedden.
Voor de plek van voorheen Le Berry is een plan gemaakt voor het meest duurzame hotel van Nederland. B en w willen dit belonen met tachtig bedden. Bron: Jurgen van der Ploeg van FARO Architecten bv.

Plan: "Meest duurzame hotel van Nederland''

Het meest duurzame hotel van Nederland. Dat is de ambitie van de initiatiefnemers van het nieuwe hotel dat moet verrijzen op de plek van voorheen café Le Berry op de hoek Nikadel Dorpsstraat.

Die extreem doorgevoerde duurzaamheid zal zich in allerlei facetten manifesteren. Maar zal vooral zichtbaar zijn in een kas-achtige ruimte die de twee hotelgedeelten met elkaar verbindt. Een ruimte met groene wanden, waar water zachtjes langs naar beneden kabbelt. Een vorm van recycling van water, waarmee aansluiting is gezocht met water als thema. Zoals Texel dat doet, maar water staat ook landelijk in de belangstelling. Om de werking van de ruimte te testen is inmiddels een proefhuisje gebouwd. In de kas-achtige ruimte zal een bijzondere sfeer en klimaat heersen. Overdadig licht zal worden getemperd door onder meer gebruik van zonnecellen die in het glas worden verwerkt. Ze zijn onderdeel van de vormgeving en er wordt elektriciteit mee opgewekt. De glazen ruimte doet dienst als hotellobby en het is tevens een doorloopruimte naar de Nikadel. Daarnaast worden allerlei andere duurzame technieken in het hotel verwerkt, zoals een warmtepomp. ''Maar het gaat veel verder'', vertelt architect Jurgen van der Ploeg van FARO Architecten bv. Initiatiefnemers zijn Wil Heijligers, René Toonen en Rob Jeuring. Om de ruimte zo effectief mogelijk te benutten en zoveel mogelijk "landschap'' in het hotel te kunnen verwerken, komt er voor de gasten een ondergrondse parkeergarage.

Volgens Van der Ploeg past het hotel uitstekend in de ambitie voor Planet Texel, om De Koog op allerlei manieren een uitgebreide upgrading te geven. Ook zal het een nieuw soort toeristen naar het eiland trekken. ''De toegevoegde waarde zit hem in de optelsom van zaken die Texel op gebied van duurzaamheid al heeft. Zoals het Zilt Proefbedrijf, zoals men hier in de praktijk met het thema Water bezig is, het streven naar duurzaamheid, etc. Die spreken een bepaald publiek aan. Mensen komen naar Texel voor een programma op dat gebied en daar hoort ook een verblijf in het meest duurzame hotel van Nederland bij. Het hotel is ook een aanvulling op het kennistoerisme. Voor de realisatie wordt samenwerking gezocht met Ingmar Veeger van Architectenbureau Uriot en Veeger, als lokale co-architect. Ook wordt samengewerkt met Eduard van Vliet, expert op het gebied van groen. Met de realisatie zou De Koog worden verlost van een hoek waarvan de wat verloederde uitstraling menigeen een doorn in het oog is.

Maar zonder bedden geen hotel, die moeten komen uit de pot Innovatieve bedden, gevuld met 400 slaapplaatsen die de raad in de Nota Verblijfsrecreatie beschikbaar heeft gesteld. Wethouder Hercules: ''We beseffen dat 80 bedden best veel is. Maar het betreft hier een totaal duurzaam plan voor een hotelgebouw dat we nog niet kennen en dat past in de Texelse ambitie om energieneutraal te zijn. Doorslaggevend is dat het ontwerp een kwaliteitsimpuls geeft. Het dient als voorbeeld voor andere vernieuwingen in de Dorpsstraat, waarbij de ruimtelijke kwaliteit, ook qua entree, van de Dorpsstraat wordt verbeterd.''

De plannen passen volgens b en w binnen de spelregels van het nieuwe beleid en zijn positief ontvangen in de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Het college adviseert de gemeenteraad daarom de tachtig slaapplaatsen er voor beschikbaar voor te stellen. Het plan kan dan verder worden uitgewerkt, gevolgd door een aanvraag voor een omgevingsvergunning. De vergunning kan worden verleend op basis van een projectafwijkings procedure. Daartegen kunnen zienswijzen worden ingediend. Van der Ploeg hoopt dat de bouw van het hotel dan over anderhalf jaar kan worden gestart.