"Alles in het werk voor behoud van de kerk"

De toekomst van de kerkgebouwen De Burght en De Poort in Den Burg staat centraal op meerdere symposia. De eerste wordt gehouden op woensdag 21 september in De Poort aan de Elemert, aanvang 19.30 uur.

Overal lopen kerkbesturen aan tegen problemen met het behoud en beheer van gebouwen. Hoe kunnen ze hun bijzondere onderkomen in stand houden nu de inkomsten teruglopen en kosten stijgen? Op Texel en bij de Protestantse gemeente Den Burg is het niet anders. Daarom heeft het kerkbestuur het initiatief genomen, vooruitlopend op het "point of no return", te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een andere vorm van beheer. Zo worden de mogelijkheden afgetast voor een ander- of nevengebruik. Bewust en onbewust heeft een kerk of kerkgebouw invloed binnen een gemeenschap, luidt de redenering. Onder het thema "Alles in het werk voor behoud van de kerk" is iedereen die zich op een of andere manier verbonden voelt met de kerken de Poort en de Burght in Den Burg welkom.

De eerste bijeenkomst (21 september) heeft als thema "Maatschappelijk". Kan een kerk naast zijn kerkfunctie een maatschappelijke functie vervullen in de vorm van tentoonstellingsgebouw, vergaderzaal, orkestzaal of anderszins? In Zwolle heeft de Stichting Grote Kerk Zwolle het voor elkaar gekregen binnen een aantal jaar de Grote Kerk een nieuwe rol te laten vervullen in de stad. Hoe hebben ze dat gedaan? En wat is het resultaat tot nu toe? En is dit model te kopiƫren van de stad naar platteland? Voorzitter van de stichting dhr. Janco Cnossen komt in heldere bewoordingen uitleggen welk pad ze daarvoor hebben bewandeld en geeft tips hoe dit in te passen is in de situatie in Den Burg.

De tweede bijeenkomst op 12 oktober heeft als thema spiritueel/natuur. Pionier, predikant en initiatiefnemer Hidde Wagenaar van stichting Nijekleaster uit Jorwert vertelt wat dat inhoudt. Voor de derde bijeenkomst op 16 november is Jurre Bekooy, bouwkundige bij stichting Oude kerken Groningen uitgenodigd. Hij komt vertellen hoe ze in Groningen hun monumenten, waaronder veel kerken, weten te behouden voor de toekomst.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door VIND fondsenwerving & projectondersteuning van Maarten Roeper en Nina Schilling in opdracht voor de Protestantse Gemeente Den Burg. Naar aanleiding van de drie bijeenkomsten en de input die verzameld wordt schrijft VIND een advies.