Sil van Dijk in Obertrum met zijn oorkonde als Internationaal Biersommelier.
Sil van Dijk in Obertrum met zijn oorkonde als Internationaal Biersommelier.

Sil Internationaal Biersommelier

Sil van Dijk is in het Oostenrijkse Obertrum geslaagd voor het diploma Internationaal Biersommelier. Sil is als vertegenwoordiger werkzaam bij de Texelse Bierbrouwerij.

Hij doorliep in Oberum een driedelige opleiding. Van algemene-kennis, naar toegepaste-kennis tot het derde deel specialisatie. Dat onderdeel kan alleen in Obertrum gevolgd worden. De opleiding is Engelstalig. Sil: ''Aangezien je vele bier-landen met hun eigen bier-stijlen moet leren kennen krijg je de titel "Internationaal-biersommelier".

"Het zijn vele facetten die de revue passeren, denk hierbij onder meer aan bier en historie, gezondheid en trends. Bier aan tafel, hygiƫne, zelf brouwen en brouwproces, grondstoffen en wetgeving, smaakafwijking en natuurlijk theorie en praktijk van het proeven.'' Er zijn momenteel zo'n 90 biersommeliers in Nederland en 1300 in de hele wereld. Van hen komen er opmerkelijk genoeg twee van Texel: Dirk Breedveld van de Twaalf Balcken) en Sil van Dijk. Sil werkt als vertegenwoordiger voor de Texelse bierbrouwerij. ''Hoe gaaf is het dat je je hobby kan gebruiken voor je werk. Je kunt de ondernemers voorzien van veel kennis, trends en advies als dat nodig is. En horeca-bedrijven die langs komen op de brouwerij kan ik voorzien van een masterclass. Proeverijen organiseren behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.''