Vergrijzing Texel zet onverminderd voort

De vergrijzing van Texel zet de komende jaren onverminderd voort. Een gegeven dat gisteren nog eens werd bevestigd door een rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerden.

Volgens het rapport (de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016) stijgt het aantal 65-plussers op het eiland van 22,1 procent in 2015 naar 31,6 procent van de bevolking in 2030. De drie andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland vergrijzen eveneens. In Den Helder stijgt het aantal 65-plussers naar 29,1 procent in 2030, in Schagen naar 30 procent en in Hollands Kroon naar 28,6 procent.

Volgens het rapport is het een landelijke ontwikkeling dat de vergrijzing de komende jaren in kleinere gemeenten veel harder gaat dan in de grote steden. Naar verwachting tellen die in 2030 gemiddeld 17 procent 65-plussers. "Steden zijn en blijven relatief jong door de continue instroom van jongeren", aldus het CBS en het Planbureau. "Jongeren blijven daar vaak wonen als ze een partner vinden en kinderen krijgen. De kleinere gemeenten hebben juist te maken met een uitstroom van jongeren. Dat is het sterkst te zien in de regio's buiten de Randstad."

Volgens het rapport krimpt de bevolking op het eiland tot 2030 met 3,3 procent. Texel kent op het moment circa 13.683 bewoners, dus dat zou een vermindering van 450 bewoners betekenen. Dat is vergelijkbaar met het aantal mensen dat in Den Hoorn woont. Voor Den Helder, Schagen en Hollands Kroon geldt hetzelfde liedje. Met name voor Den Helder (56.000 inwoners) waar een krimp van 7,5 procent wordt verwacht oftewel 4200 mensen minder in 2030 dan nu. De verwachting in het rapport van het CBS is overigens minder somber dan op de website Texel in Cijfers. Daar wordt uitgegaan van 12.643 bewoners op Texel in 2030 oftewel iets meer dan duizend minder dan nu het geval is.

Het past volgens het CBS en het Planbureau binnen de algemene verwachting dat steden de komende jaren groeien en dat met name de kleinere, niet-centraal gelegen gemeenten krimpen. "In 2030 zal bijna een op de vijf gemeenten minder inwoners tellen dan nu. Daartegenover staan ook veel kleine gemeenten met een groeiende of stabiel blijvende bevolking." Naar verwachting stijgt het aantal huishouders de komende jaren juist wel, maar dat komt onder meer omdat er door de vergrijzing meer alleenstaanden komen.

De krimp is al diverse jaren een punt van zorg in de Noordkop. De vier gemeenten sloegen een paar jaar geleden de handen ineen binnen het samenwerkingsverband De Kop Werkt om de Noordkop in de toekomst aantrekkelijk te houden voor jonge mensen om zich er te vestigen.