Paralympisch zilver voor Larissa Klaassen en Haliegh Dolman

Larissa Klaassen en Haliegh Dolman hebben vrijdag een zilveren medaille gepakt op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

De twee reden een tijd 1.07.059 minuut op de één kilometer tijdrit in het aangepast baanwielrennen. Het goud ging naar Sophie Thornhill en Helen Scott uit Engeland die een seconde sneller waren. Het zilver was aan de ene kant een geweldige prestatie van Larissa en Haliegh, maar aan de andere kant moest er ook een teleurstelling wordt weggeslikt. De twee gingen voor niets minder dan goud. Ze hadden de pech dat na het raken van een blokje de achterband van hun tandem zachtjes begon leeg te lopen, maar dat was volgens het zilveren duo niet van invloed op het mislopen van het goud. De Britten waren volgens Larissa gewoon beter.

Het is de eerste keer dat een Texelaar een medaille pakt op de Paralympische Spelen. Larissa is visueel gehandicapt, waardoor ze slechts 4 procent zicht in haar ogen heeft. Haar Paralympisch zilver brengt de medaillespiegel voor Texel inmiddels op drie na de twee gouden medailles van Dorian van Rijsselberghe op de Olympische Spelen in Londen en Rio.

De sporters wacht na thuiskomst op dinsdag 20 september een publiekshuldiging bij Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Er komt ook een huldiging in de Grote Kerk in Den Haag. Dat wordt een gelijke huldiging als de Olympische medaillewinnaars in de Ridderzaal kregen, met de kanttekening dat de Grote Kerk beter toegankelijk is. De medaillewinnaars kunnen ook uitkijken naar een ontmoeting met koning Willem-Alexander. De gemeente verzorgt eveneens een huldiging voor Larissa.