Haliegh Dolman en Larissa Klaassen met de zilveren medailles.
Haliegh Dolman en Larissa Klaassen met de zilveren medailles. Foto: Facebook Haliegh Dolman

Britten zijn beter, zilver hoogst haalbare voor Larissa en Haliegh

Met de handen ineengeslagen lopen Larissa en Haliegh vrijdagmiddag naar hun tandem op de baan in de Olymic Velodrome in Rio de Janeiro. Alle uren aan voorbereiding en trainingsarbeid moeten nu tot hun recht gaan komen.

De twee zijn als veertiende en laatsten aan de beurt. Die eer hebben ze als regerend wereldkampioenen op de baan. Het schept echter ook verplichtingen. De Britten en de Australiërs hebben zojuist beiden het Paralympisch record op de 1 km verbeterd. Sophie Thornhill en Helen Scott, op de baan de eeuwige rivalen van Larissa en Haliegh, hebben de te kloppen tijd op 1.06.283 minuten gezet. Op de beelden van de NOS, dat het baanwielrennen live uitzendt op internet, is te zien aan het gezicht van Larissa dat ze tot het uiterste geconcentreerd is. Paralympisch goud is het enige wat telt. De spanning is voelbaar zodra ze rijden, totdat de tussentijden in beeld in komen. Net iets langzamer dan de Britten. De hoop op versnelling blijft, maar de tussentijd die aangeeft dat Larissa en Haliegh sneller worden dan Thornhill en Scott blijft uit. De twee finishen in 1.07.059 minuten; 0,8 seconde langzamer dan de Britten. Even is daar het verhaal dat de leeglopende band de oorzaak is, maar dat is volgens Larissa niet van invloed geweest. De Britten waren volgens haar gewoon beter. De duo's hebben vaker spreekwoordelijk de degens met elkaar gekruist op de baan en daarbij kwamen meestal Thornhill en Scott als besten uit de strijd. Op het WK in Italië in maart waren Larissa en Haliegh hun opponenten echter wel te snel af, waardoor de wereldtitel toen hun kant uitging.

Op Facebook regent het na de wedstrijd berichten waarin Larissa en Haliegh met hun prestatie werden gefeliciteerd. Hetty van Dijk, voorzitter van de Stichting VIPSport die Larissa en Haliegh financieel steunde om naar Rio te gaan, noemt de wedstrijd een hoogtepunt. "De kleur van de medaille maakt eigenlijk niet eens veel uit. Ze stonden daar tussen de wereldtop. En net als de Britten en de Australiërs die derde werden, hebben ze onder het Paralympisch record gefietst. Een fantastische prestatie." Larissa en Haliegh komen nog twee keer in actie op de Paralympische Spelen. Woensdag 14 september doen ze mee aan een tijdrit op de weg en zaterdag 17 september aan een wegrit. Dat is echter omdat de sporters aan minimaal twee onderdelen moeten meedoen. Larissa en Haliegh hadden zich volledig op de baan voorbereid. Ze verwachten op de weg verder niet in de prijzen te vallen.