Hoep (nummer 53) gaat buitenom bij Piet van Dijk, daarachter Hoexum.
Hoep (nummer 53) gaat buitenom bij Piet van Dijk, daarachter Hoexum. Foto: Job Schepers

Herbie niet te stoppen

René Hoep uit De Koog is zondag voor de tweede keer op rij Akon-kampioen geworden. In zijn kever werd hij de eerste Texelaar die twee jaar op rij een klasse wist te winnen. Op de laatste dag werd een titanenstrijd uitgevochten met Patrick Hoexum.

Voordat de laatste dag in het kampioenschap in Sint Maarten van start ging, was het verschil slecht één punt in het voordeel van Hoep, die duidelijk gespannen aan de manches begon. Voor de wedstrijden om het kampioenschap werd de Jan Bruin wisseltrofee verreden. Een wedstrijd waarbij de startpositie bij loting wordt bepaald en waar alleen de winnaar een geldbedrag wint. Hoep lootte achteraan en wist al dat er voor hem niets in het vat zat. Hij gebruikte de wedstrijd om de ergste spanning kwijt te raken en een andere set banden te proberen. De banden bleken geen succes, waardoor Hoep voor zijn vertrouwde banden koos voor de allesbeslissende manches.

Het werd constant stuivertje wisselen. In de eerste manche eindigde Hoexum twee plaatsen voor Hoep, waardoor hij met één punt voorsprong de nieuwe leider was in het klassement. Hoep had met name problemen om oudgediende Piet van Dijk voorbij te komen. In de tweede manche was het juist Hoep die Hoexum twee plaatsen achter zich hield, waardoor de orde hersteld werd. In de derde manche liep Hoep met zijn "Herbie the Dirt Bug" nog een punt uit, waardoor het verschil voorafgaande aan de finale twee punten was. Aangezien er in de finale dubbele punten zijn te behalen en bij een gelijkspel de laatste manche (de finale) beslissend zou zijn voor het kampioenschap, wist Hoep wat hem te doen stond. Voor Hoexum eindigen. Doordat de beste coureurs achterin starten, stond Hoep zij aan zij met zijn concurrent. Hoep was beter weg en liep snel uit. Waar de Herbie-coureur goed door het veld kwam, had Hoexum de nodige problemen met het passeren van achterblijvers. Al snel zaten er vier plaatsen tussen de beide coureurs. Hoep kon dus op safe rijden, maar wist dit niet. Hij bleef vol gaan en zocht ieder gaatje om naar de kop van het veld te komen. "Het enige wat ik dacht was, ik moet naar voren", vertelt hij na de race. Het werd nog even spannend toen Hoep zich verremde en hij op drie wielen door de bocht stuiterde. Hij corrigeerde het briljant en reed naar een tweede plaats. Hoexum werd zevende.

Juichend kwam Hoep, opgewacht door zijn team en zijn partner, terug in de pits waar hij enthousiast ontvangen werd. Al snel was het een drukte in de stal van Hoep met mensen die hem wilden feliciteren. "Heel gaaf. Wat een spanning", riep Hoep uit. Als de coureur het kunststukje volgend jaar weet te herhalen, mag hij de kampioensbeker houden. "We gaan ons best doen, maar dat wordt heel lastig natuurlijk."