Joop Dekker van Restaurant Het Vogelhuus serveert lollies van Texels zuiglam aan René Driessen en Paul Koedijk uit Amsterdam.
Joop Dekker van Restaurant Het Vogelhuus serveert lollies van Texels zuiglam aan René Driessen en Paul Koedijk uit Amsterdam. Foto: Gerard Timmerman

Festival voor fijnproevers en lekkerbekken

Volop smaaksensaties tijdens Texel Culinair in De Koog. Chefkoks van Texelse horecazaken hadden zich volop uitgeleefd en verrasten met een veelheid aan gerechtjes. Zo viel er veel te proeven en ook het prachtige weer droeg bij aan een geslaagd culinair weekend. De jury wees strandpaviljoen Paal Vijftien aan als overall winnaar.

Zelden was het zulk mooi weer op Texel Culinair. Vrijdag al was er veel belangstelling voor het evenement, zaterdag en zondag stroomde de Dorpsstraat, die van voor tot achter met stalletjes was ingericht, vol. Menig bezoeker kwam er speciaal voor naar het eiland, uit alle windstreken stroomden liefhebbers toe. Voor velen een terugkerend bezoek, zoals de families Van der Snel en Witteveen uit het Veluwse Oene en Epe, die een Oosters hapje proeven bij de Taj Mahal. ''We komen hier al voor de vijfde of zesde keer. Het is erg gezellig en smakelijk.'' Een enorme diversiteit aan gerechtjes, bereid door een kleine dertig restaurants en andere horecazaken. Beoordeeld door een gemêleerde jury, onder voorzitterschap van culinair adviseur Egon Verstraeten. Verder culinair schrijver Jadques Hermus, schrijver Ronald Giphart, culinair journalist Joël Broekaert, kottervisser Biem van der Vis, wildpluk deskundige Arthur Oosterbaan en liefhebber en Bourgondiër Willem Hemelraad. Van der Vis proeft een lamsvleeskroketje. ''Smaakt goed, maar ik vind eigenlijk alles wel lekker. Wel had ik wat meer vis verwacht'', wijst hij op het thema Noordzeevis, samen met bermkruid/wildpluk dit keer het thema. Toch blijkt meer dan de helft van de deelnemers gehoor te hebben gegeven aan het thema. WaddenOester.tx won in deze categorie met een gerechtje van gerookte schar, knolselderij, wilde venkelbloemen en inktvisinkt de eerste prijs. Meesterkok Leon Ribbens, die twaalf jaar in de jury zat, beleefde het festijn nu eens van de andere kant. Hij was aan het kokkerellen in Anneke's Kitchen. Hij had er zichtbaar plezier in en ging de uitdaging aan om met Oosterse ingrediënten er een westerse draai aan te geven. De gastvrouw maakte er een hele show van. Ter plekke gemaakte rolletjes sushi legde ze in de handpalm van haar gasten. Zoals bij jurylid Oosterbaan, die met interesse kennisnam van de bijbehorende uitleg.

De chefs hadden veel energie gestoken in de presentatie van de gerechtjes. Als ware kunstwerkjes gingen ze over de toonbank, zoals bij 't Pakhuus, waar de makreel met zeewier en kappertjes al dampend werd uitgedeeld. Blikvanger was ook het 'KleinegGeitje toe' van Paal Vijftien en ook de zoete hapjes van Bakker Timmer waren een lust voor het oog. Bezoekers gingen met een glas wijn of rosé in de hand van stand naar stand, om hier en daar wat te proeven en een praatje te maken. Culinair draait ook om gezelligheid. En sfeer. Er was muziek van Small Buzz (Trio), Anyway en het Roxi Jasper vintage trio. De jury koos Paal Vijftien unaniem als overall winnaar. ''Passie, overtuiging en een verhaal bij ieder gerecht. Chef-kok Paul Witte heeft de wildpluk gevonden op de plekken waar zijn grootmoeder dat ook deed. De hele stand ademt hospitality uit; met ambachtelijk gebakken brood, een goede uitleg van alle gerechten waar zoveel aandacht aan is besteed en een geolied team.'' Restaurant De Kroontjes won de publieksprijs voor hun Coq au Vin. Tweede prijs was voor de Kalfssukade van De Taveerne en derde in rij was de Texels Pulled Beef van Eigeweis. The Bully Texel & PEEK Streetfoodbar, Anneke's Kitchen en WaddenOester.tx werden 1, 2 en 3 in de categorie Eetcafés & Diversen.