André Keijzer:
André Keijzer: "Ik ga wel eens een dagje naar onze dochter in Amsterdam: man wat ben ik blij als ik weer terug ben. Alles haast en vliegt daar." Foto: Jeroen van Hattum

Proberen om rust en ruimte te houden

Wat is je favoriete plek op Texel?

Echt favoriete plekjes op Texel heb ik niet, maar het Hogeberggebied vind ik mooi om te lopen en te fietsen. In de zomer bij Paal 12, lekker op het strand. De Slufter is ook erg mooi in het najaar.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik ben eigenaar van Texel Tent Zeilmakerij. Ben begonnen in 1998 met reparatie van tenten, maken van windschermen, markiezen, kussens bekleden voor boot en caravan, hoezen en verder bijna alles op stofgebied. In volle tevredenheid tot heden.

Zie een hoop klanten die vroeger met hun ouders kampeerden

Wat doe je naast je werk zoal op Texel?

Niet veel eigenlijk. In de winter speel ik cajon in een Keltische band bij Artex onder leiding van Loes Bakker. 's Zomers probeer ik zoveel mogelijk naar het strand bij Paal 12 te gaan.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Jazeker, ik ben geboren in Oudeschild in 1952. in 1954 verhuisden we naar Den Burg en in 1963 weer terug naar Oudeschild. In 1974 trouwde ik met Lia van Elk, die het dus al 42 jaar met me volhoudt.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De Texelaars zijn op zich gemoedelijke en rustige mensen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Al moet ik zeggen dat het gemoedelijke er wel een beetje af gaat. De mensen gaan meer op hun strepen staan. Als er iets is gebeurt, moet alles tot op de bodem worden uitgeplozen.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De natuur op Texel is prachtig. We hebben hier toch alles. Strand, bos, duinen en veel land- en tuinbouw. In het voorjaar op je fietsje door de bossen en velden, alles begint weer uit te lopen en te leven na de winter, prachtig. In de zomer wegens de drukte in de zaak iets minder tijd daarvoor, maar dan blijf ik toch proberen zoveel mogelijk te fietsen en naar het strand te gaan.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Ieder dorp op Texel heeft zijn eigen charme en ze zijn toch wel verschillend. De Koog is de badplaats, Den Burg heeft de markt en de winkels en Oudeschild de haven. Oosterend, De Waal, Den Hoorn en De Cocksdorp zijn dan weer de dorpen met een eigen uitstraling.

In welk café/ restaurant op Texel kom je graag?

Nou, het kroegleven is wel puur minder worden. Heel soms gaan we wel eens te biljarten in De Zwaan en voor een gezellig biertje heel soms naar de Slock of de 12 Balcken. Restaurants op Texel zijn er genoeg, zelf eet ik graag in het Sluftercafé of een keer in de Smulpot.

Wat moet er op Texel blijven zoals het is?

We moeten op Texel proberen de rust en de ruimte te houden. Bouw in het buitengebied een beetje in oude stijl.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Da's een moeilijke. Iedereen is wel eens van mening dat er iets anders moet, maar om nu te zeggen wat? De straatverlichting, maar ja daar wordt al genoeg over gezegd. Parkeerbeleid is ook zoiets, straks heb je zelfs parkeervignetten op de strandslagen.

Goede herinneringen op Texel?

O jawel hoor. Stappen vroeger in De Koog en Den Burg. Verkeringstijd, getrouwd, kinderen gekregen. Vroeger zelfs nog gekampeerd op de Instuif bij tante Nel en ome Piet Bakker. Mijn moeder werkte toentertijd op de Pelikaan en wij zaten de hele zomer op de camping. Lekker dichtbij natuurlijk.

Wat is er eeuwig zonde aan Texel?

Het verdwijnen van de jeugdcampings. Ik krijg een hoop klanten in de winkel die vroeger eerst met hun ouders kwamen kamperen, later zelf kwamen met vrienden en nu met hun eigen kinderen komen. De jeugd van tegenwoordig wordt het toch wel moeilijker gemaakt om te komen. Ik weet wel; de overlast is tegenwoordig ook wel erger dan vroeger. Als je in de doorlooproute woont, word je er niet blij van de halve nacht wakker te liggen.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Op Texel is het een stuk relaxter dan aan de vastewal. Ik ga wel eens een dagje naar onze dochter in Amsterdam: man wat ben ik blij als ik weer terug ben. Alles haast en vliegt daar. En dan ook de agressie in het verkeer; effe te lang wachten bij het stoplicht en hup toeteren .

Wat doe je over 5 jaar op Texel?

Ik hoop mijn werk nog een jaar of 2,5 te doen. Dan met pensioen en eerst maar eens van de rust genieten. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Verder hoop ik natuurlijk heel oud te worden samen met 'me meissie' en te genieten van de kinderen, kleinkinders en wie weet ook nog achterkleinkinders.

Wie zou je graag in een volgende "Eiland van" willen zien?

Roland Dob, omdat het een bescheiden, hardwerkende allesdoener is. Van mobiele tenthuizen tot badwagens; hij kan van oude spullen mooie dingen maken.