'Groei toerisme vergt gedegen onderzoek'

De bovengrens van het aantal recreatieve slaapplaatsen is vastgesteld op 45.000, met een reserve van 2000. Maar hoeveel zijn het er nu precies?

''Ik ben er wel nieuwsgierig naar. Maar om dat uit te zoeken, ik denk dat het een monsteropgave is'', reageerde Alfred Schaatenberg (PvdA) op het initiatiefvoorstel van TB onderzoek te doen naar het werkelijk aantal slaapplaatsen. De gemeente baseert zich nu op het aantal verleende vergunningen en vrijstellingen. Per 1 augustus 2016 staat de teller op 44.250 recreatieve slaapplaatsen. Daarin zijn niet de B&B's meegenomen. Daarvan staan er momenteel 131 geregistreerd. In hoeverre dat strookt met de werkelijkheid, wordt betwijfeld. Cees Hoogerheide (Sterk Texel): ''Logies met ontbijt groeit als een inktvlek. Is dat erg? Nee, zo is het toerisme ook ontstaan.'' Met uitzondering van TB namen de overige fracties genoegen met de constatering dat "ongeveer wel bekend is hoeveel bedden er op Texel zijn''. Bij de deelnemers aan de poll op de website van deze krant ligt het anders, daarvan wil 70 procent dat er een onderzoek komt.

Ook TESO wil meer inzicht. Reden zijn de stijgende vervoerscijfers. Het afgelopen boekjaar zette TESO 5,4 procent meer personen over en 2,8 procent meer auto's, dit jaar stijgt het verder. Personen gemiddeld zes procent meer, het aantal voertuigen met circa drie procent. Een stijging die zich steeds sneller voltrekt. President-commissaris Franck van den Broeck: ''Toen we in 2008 de vervoersprognose tot 2040 vaststelden, meenden velen die deze prognose veel te optimistisch was. Maar acht jaar later zitten we zelfs boven het maximum scenario.'' Directeur Cees de Waal: ''TESO is een afgeleide van Texel. Wij passen onze capaciteit aan de vervoersvraag aan, om Texel voor iedereen goed bereikbaar te houden. Op basis van het maximum scenario houden wij hier rekening met een verdere groei tot 2,4 miljoen PAE in 2040, oftewel ruim 50 procent meer voertuigen dan in het afgelopen boekjaar. Je kunt je wel afvragen of we er op Texel op de lange termijn bij gebaat zijn dat dit scenario uitkomt. Enerzijds biedt het kansen, maar anderzijds is het van belang oog te hebben voor de nadelige effecten.'' Van den Broeck: ''Als Texelaars moeten we ons afvragen wat de gevolgen zijn voor het eiland in het algemeen. Willen we dit, kunnen we er voordeel uithalen, moet er planologisch iets gebeuren of laten we het op zijn beloop?'' Over de oorzaak van de stijging bestaan wel vermoedens, maar het blijft bij speculeren. De Waal: ''We zouden er graag meer duidelijkheid over hebben, zodat we ons beleid voor de toekomst er op af kunnen stemmen.'' Een pleidooi voor gedegen onderzoek, bijvoorbeeld door een instantie zoals het Toeristisch Kennis Instituut Texel. Dit onafhankelijke instituut dat in 2006 werd opgericht en waarin Texelse geledingen zitting hadden, leverde advies over toerisme. Omdat die te vaak terzijde werden geschoven en de financiƫn te kort schoten, heeft het zichzelf in 2012 opgeheven.