Woonproject ''Voor Mekaar in  Strend'' voor De Akker in Oosterend kreeg veel complimenten.
Woonproject ''Voor Mekaar in Strend'' voor De Akker in Oosterend kreeg veel complimenten. Foto: Architect Hans Witte

140 nieuwe huizen in Den Burg, maar: "Buitendorpen komen er maar bekaaid af''

140 nieuwe woningen in Den Burg, maar de buitendorpen komen er bekaaid af. Een geluid dat dinsdagavond luidt doorklonk in de politiek, bij de behandeling van de nieuwe Woonvisie.

''Recht op een dak boven je hoofd'', citeerde inspreker Henk Maas uit De Cocksdorp wethouder Eric Hercules. ''Mooi dat het er in staat, maar het lijkt in tegenstelling tot wat er staat te gebeuren.'' Hij becijferde dat er in De Cockdorp de afgelopen kwart eeuw geen seniorenwoningen zijn bijgekomen, maar er juist veel zijn verdwenen. ''Er bestaan geen plannen om er iets aan te doen. Schandalig!'' Uit dat er voor de nieuw te bouwen woningen op de plek van de supermarkt te weinig animo bleek te zijn, moet volgens Maas niet worden afgeleid dat er geen vraag is. ''Die is er nog steeds.'' Peter van Sijp (VVD) begreep wel waarom. ''Het waren woningen van vier ton of meer.'' Bij de presentatie van het plan in 2014 werden overigens prijzen van €135.000,- tot €190.000,-. genoemd. Hoe het ook zij, Van Sijp: ''Er zit veel werkgelegenheid in de noordkop, maar wonen is een probleem.'' Kernprobleem zit hem volgens Remco van de Belt (PvdA) in ouderen die hun huis verkopen en een huurhuis willen. "Zij hebben teveel kapitaal en zijn aangewezen op duurdere huren, €1000,- of meer. Dan blijven ouderen zitten. Ziet u een oplossing voor die categorie?'', vroeg hij Maas.

In Oosteren zijn ook al lange tijd geen seniorenwoningen gebouwd, maar daar is er licht aan het eind van de tunnel. Stichting Voor Mekaar in Strend, dat op de plek van De Akker een woonhofje voor ouderen en minder validen wil realiseren, oogstte veel waardering van de politici. Penningmeester Martin Koehof sprak waardering uit dat de gemeente het plan als pilot in de woonvisie had opgenomen en heeft meegedacht. De bestemmingsplanwijziging duur nog circa een jaar. "We hopen over over tweeëneenhalf jaar, uiterlijk drie, de eerste sleutel te kunnen uitreiken." Dat Woontij in Den Burg 140 nieuwe huizen (100 goedkope huur en 40 koop) gaat bouwen, maar dat in de buitendorpen geen goedkope huizen komen, zit menig politicus hoog. Maar het bij elkaar houden van die 100 is volgens Hercules echt nodig om de kosten laag te houden. Ben Zegeren (CDA) noemde de verkoop aan starters van oude huizen waar veel aan moet worden opgeknapt asociaal. "Niet de zwakkere opzadelen met troep." Hercules: ''Verkoop is een opdracht van de minister, en met verkoop verdient Woontij geld voor nieuwbouw.''

Hercules noemde het stuk "de meest eerlijke woonvisie ooit''. Wel met de nuchtere boodschap dat Texel hooguit twee procent van het huidige woningbestand nieuw mag bouwen. De "status aparte'' die de provincie Texel tijdens de vorige raadsperiode toekende en waarbij Texel naar eigen inzicht en behoefte mocht bouwen, bestaat niet meer. "Nu gaat het weer over aantallen. De provincie zegt: Texel is onderdeel van de Kop. We moeten vechten voor elk huis dat we willen bouwen. Tot 2040 mogen we er nog 150 bouwen (bovenop de 100 sociale huur in Den Burg).'' Hercules wil de status aparte weer terug. ''Wij vinden dat we onze woningmarkt het beste zelf kunnen bedienen.''

Om senioren de mogelijkheid te bieden in hun eigen woning te blijven, denkt de wethouder na over een "blijverslening'', een lening tegen zeer gunstig tarief voor eigenaars om aanpassingen te realiseren om de woning geschikt te maken voor de toekomst.