Jaap Hin met het uitmuntende ram.
Jaap Hin met het uitmuntende ram. Foto: Jeroen van Hattum

Titel uitmuntend van Stamboek voor drie jaar oude ram Jaap Hin

Gepaste trots bij schapenhouder Jaap Hin op Spang. Een van zijn rammen heeft het predikaat 'uitmuntend' van het Texels Stamboek gekregen. Die titel wordt zelden uitgereikt.

Twee inspecteurs van het Stamboek gaven het drieeneenhalf jaar oude dier 91 punten voor het algemeen voorkomen en de fokkwaliteiten. De grens ligt bij negentig punten. "De laatste keer dat een ram de excellente status kreeg, is alweer een paar jaar geleden", vertelt Hin. Met het behalen van het predikaat werkt hij voort in de lijn van wijlen Piet Verberne van wie Hin in 2007 de schapenboerderij op Spang overnam. Verberne had begin jaren negentig een ram die met hetzelfde aantal punten als 'excellent' werd betiteld. "Toen ik het bedrijf overnam, was het de bedoeling dat ik het gedachtegoed van Verberne zou voortzetten en deze titel voelt als een erkenning dat dat aan het lukken is."

Hin werkt momenteel met zo'n honderd fokschapen op de boerderij. De bekroonde ram is het afgelopen jaar bij diverse Texelse bedrijven actief geweest om voor nakomelingen te zorgen.