Cees de Waal namens gemeente bestuurder van NIOZ-haven

Cees de Waal gaat namens de gemeente zitting nemen in het bestuur van de NIOZ-haven op 't Horntje.

Volgens het college voldoet De Waal, in het dagelijks leven directeur van TESO, in vergaande mate aan het profiel dat voor bestuurders van de NIOZ-haven is opgesteld. Dat komt er in het kort op neer dat de gemeentelijk bestuurder van de NIOZ-haven iemand moet zijn die binding met Texel heeft en over een gezond verstand beschikt.

De NIOZ-haven was vroeger een rijkshaven, maar is sinds 2013 eigendom van de gemeente. Die heeft de haven voor de komende vijftig jaar in erfpacht gegeven bij de NIOZ-Haven BV, een organisatie waarin provincie Noord-Holland, NIOZ en gemeente zitting hebben.

De NIOZ-Haven BV wordt bestuurd door Gerrit Valk (ontwikkelingsmaatschappij Noord-Holland Noord, Marieke Rietveld (namens het NIOZ) en daar komt dan nu ook Cees de Waal namens de gemeente bij. Bedoeling is dat De Waal als havenbestuurder de belangen van de gemeente dient en ook 'de belangen van partijen uit de omgeving kan meewegen bij de interpretatie en vertaling van het beleid' van de NIOZ-haven.

Op verzoek van De Waal gaat het college de beleidsgrenzen expliciet opnemen in zijn opdracht als bestuurder van de NIOZ-haven. Er komt ook een gesprek tussen De Waal en de gemeenteraad om over de ontwikkeling van de haven in de afgelopen jaren en het businessplan van de haven voor de toekomst te praten.

De NIOZ-haven, vorig jaar gerenoveerd en uitgebreid met extra kaderuimte, staat te boek als een kennishaven die innovatieve bedrijvigheid in het mariene milieu moet aantrekken (bijvoorbeeld de zeewierteelt). Dat is onderdeel van gezamenlijk plannen van de gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen om de diverse havens in de Noordkop te verbeteren en op elkaar af te stemmen.