Merel Pouw en Maeve van der Veer in actie bij ZDH.
Merel Pouw en Maeve van der Veer in actie bij ZDH. Foto: Gerrit Verhoeven

Demonstratie bij ZDH

Topturnsters Merel Pouw en Maeve van der Veer hebben zaterdag in de gymzaal van de voormalige Drijverschool in Den Hoorn een turndemonstratie gegeven.

Dat deden ze ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van ZDH dat tachtig gymnastiekleden kent die elke week een uurtje gymmen in de sporthal.

ZDH-voorzitter Nico van Heerwaarden zei ontzettend trots op hen te zijn. "We doen niet aan turnen, maar aan gym", benadrukte hij tijdens de demonstratie van Merel en Maeve. De twee komen uit in de hoogste klasse in Nederland. Ze zijn actief bij Topsport Noord. Merel is een dochter van Liesbeth Brouwer die in de jaren negentig op regionaal niveau voor Gymvereniging Texel uitkwam.

Hun oefening startte met een inleiding op muziek. Daarna gaven de turnsters demonstraties op de balk en de tumblingbaan. Dat leverde veel applaus op. Op een hoge rekstok lieten ze oefeningen van basisonderdelen zien en ze deden een wedstrijdje touwklimmen. Op die manier kunnen de armspieren sterker worden gemaakt.


Liesbeth Brouwer is trots op haar dochter. "Ik ben gewoon jaloers op dingen die zij kan, die had ik vroeger graag zelf willen leren". Haar dochter traint 23 uur bij Sportstad Heerenveen. Ze is dan vaak op hetzelfde moment actief als Olympia-gangers CĂ©line van Gerner, Epke Zonderland en de zusjes Lieke en Sanne Wevers waarvan Sanne een paar weken geleden in Rio de Janeiro goud won in het turnen.