Elmar Keijser voelt zich al helemaal thuis in de bioscoop aan de Gravenstraat in Den Burg.
Elmar Keijser voelt zich al helemaal thuis in de bioscoop aan de Gravenstraat in Den Burg. Foto: Job Schepers

"Film een avondje uit"

"De film moet een avondje uit zijn. Natuurlijk zijn er mensen die films downloaden. Maar mensen hebben thuis ook een keuken, dat betekent niet dat ze nooit uit eten gaan", vertelt Elmar Keijser, sinds vorige week het nieuwe gezicht van Cinema Texel.

Elmar nam vorige week het stokje over van Jan Boon. Van rustig beginnen was geen sprake. "Het was mooi weer en dat betekent dat het terras direct vol zat. Dat is alleen maar mooi. Je leert het snelst in de praktijk. Laat het dan maar een keer mis gaan." De drukte betekent dat Elmar niet even rustig de tijd heeft gehad om te kijken hoe alles werkt. "Veel dingen zijn nieuw voor me, maar met Bob Rijk heb ik iemand die hier alle ins en outs kent." Elmar raakt niet snel in de stress en laat zich naar eigen zeggen niet snel op de kast jagen. Het horecavak is natuurlijk niet onbekend voor hem. Jarenlang was hij het gezicht van de J'elleboog, de roemruchte discotheek die in 2012 afbrandde.

"Het was toen al bekend dat ik daar weg zou gaan. Ik werkte er nog omdat er nog geen vervanging was. Dat was natuurlijk een hele nare periode. Ik heb daarna bij Hotel Koogerend gewerkt. Een klein hotel, maar daar ben ik wel allround geworden. De keuken, de bediening, de balie en ga zo maar verder. Het was hartstikke leuk, maar als je altijd ondernemer bent geweest, ga je op een gegeven moment toch weer op zoek naar iets voor jezelf. Toen ik de J'elleboog nog had, was dit al eens ter sprake gekomen met de toenmalige uitbater Frits Nieuwenhuizen. Ik kon en wilde toen nog niet weg daar. Nu ik weer voor mezelf wilde beginnen, ga je nadenken. Je komt dan al snel uit bij een kroeg of een restaurant. Maar met drie kinderen en een verloofde wilde ik niet aan een kroeg beginnen. Dan ben je tot diep in de nacht bezig, terwijl 's je 's ochtends weer vroeg wakker bent en de kinderen naar school moeten. Toen werd bekend dat Jan Boon stopte en kwam dit op mijn pad. Dit is ook hard werken en je maakt ook lange dagen, maar om een uur of 1:00 is het wel klaar."

De eerste week is hem goed bevallen. "Al is dat natuurlijk slecht te beoordelen na pas een paar dagen. Ik heb er enorm veel zin in. Er is hier heel veel te bedenken, maar voorlopig ga ik verder zoals Jan het deed. Die had het prima op de rit." Op de filmagenda keren in ieder geval de ladiesnight en de seniorenavond terug. "Bij de seniorenavond zijn de kaarten iets goedkoper, staat het licht wat feller zodat de mensen makkelijker hun plaats kunnen vinden en staat het geluid iets harder of juist iets zachter, afhankelijk van de film." Bovenal moet cinema Texel vooral een gezellige en knusse bioscoop blijven. "Toeristen zijn nog al eens verbaasd dat Texel een bioscoop met twee zalen heeft. Ze zijn blij verrast over de persoonlijke setting. Zij zijn de 'Pathés' aan de overkant gewend. Met tien zalen en een mogelijkheid via een app als je klachten hebt over mensen in de zaal. Hier is het gemoedelijk. Door het digitale tijdperk hebben we de mogelijkheid te spelen met de pauzes. Natuurlijk wel ongeveer in het midden van de film. Maar als het heel druk is, kun je de pauze iets langer laten duren, zodat iedereen rustig een drankje kan halen. Doordat we mee profiteren van het filmaanbod van Schagen, hebben we wel de nieuwste films."