De Texelse kitesurfers die in actie kwamen voor de Hartstichting.
De Texelse kitesurfers die in actie kwamen voor de Hartstichting.

Kitesurfen voor Hartstichting

Met snelheden tot zestig kilometer per uur raceten ze langs de kust. Bij laag water gingen ze tussen de strekdammen varen om er overheen te springen.

Zo'n vijftig kitesurfers, onder wie Toy Imhoff, Maikel Smit, Bart Esselman, Robert van der Meer, Rutger Panneman en Klaas Koch, maakte zondag op die manier een 130 kilometer lange zeiltocht van Hoek van Holland naar Den Helder om geld in te zamelen voor de Nederlandse Hartstichting. Met succes: de tocht leverde liefst €50.000,- voor onderzoek naar hart- en vaatziekten.

De Texelaars vertrokken om 7:00 uur. De eerste zeventien kilometer naar de eerste stempelpost bij Scheveningen waren volgens de groep meteen al spannend, omdat Imhoff bij een fikse windvlaag zijn surfboard verloor. Hij vond hem terug, maar het kostte energie. Ter hoogte van IJmuiden vroegen de Texelaars zich af waar de stempelpost was die daar moet zijn. Het antwoord: ze waren zo snel geweest met de wind in de rug dat de herkenningsvlaggen bij de post nog niet overeind stonden.

Doordat het wind aanlandig bleef, hield de groep de snelheid erin. Het laatste stuk hadden ze laag water, waardoor de mogelijkheid ontstond om met board en kite over de droogvallende strekdammen heen te springen.

Drie kilometer voor het eindpunt dreigde een voortijdig einde voor Bart Esselman en Klaas Koch, omdat hun kites in elkaar kwamen, maar het lukte de surfers om de kites en de lijnen uit elkaar te krijgen, waarna de Texelaars 6 uur en 21 minuten na de start gezamenlijk finishten.