Riet Veenendaal doet een oefening bij Tryntsje Postma in de Buureton.
Riet Veenendaal doet een oefening bij Tryntsje Postma in de Buureton. Foto: Jeroen van Hattum

Fitheidstest voor Texelse senioren

Reactievermogen, spierkracht en uithoudingsvermogen. Het kwam vrijdag allemaal voorbij in de Buureton in Den Burg tijdens een fitheidstest van project Sociaal Vitaal Texel.

Dat is een project van Texels Welzijn en Sportservice Texel voor Texelaars van 65 jaar en ouder. Het project begon mei als pilot in Oudeschild om te zien hoe het ging en nu zijn alle dorpen op het eiland aan de beurt. Volgens Betsie Verhoeven van Texels Welzijn is Sociaal Vitaal Texel bedoeld om de zelfredzaamheid van senioren te vergroten en om in contact met anderen te komen.

"Na afloop drinken we koffie en dat is wel zo belangrijk. Lang niet iedereen op Texel heeft een uitgebreid netwerk om zich heen. Senioren uit de buitendorpen die naar Den Burg verhuizen, moeten hier vaak ook een nieuw netwerk opbouwen. Tijdens dit soort activiteiten komen de contacten tot stand. We hadden laatst iemand bij wie een paar klusjes in huis gedaan moesten worden en dat is tijdens het koffiedrinken na het sporten geregeld."

De fitheidstest in Den Burg werd vrijdag bezocht door vijftig Texelaars. In de andere dorpen is volgens Verhoeven ook veel belangstelling. De deelnemers van Sociaal Vitaal Texel komen twaalf weken bij elkaar om oefeningen te doen. Het project wordt gesteund door het Texelfonds (€2000,-), Stichting Samen Één (€3750,-), de Raboton (€3750,)- TESO (€500,-) Stichting Emila Gollards (€2000,-) en de Stichting Groene Kruis (€1250,-)