In volle vaart door het landschap.
In volle vaart door het landschap. Foto: Benno Dros

"Record op karakter verbeterd"

Hij had het beloofd aan de organisatie en die belofte kwam hij zaterdag na. Remco Grasman uit Emmeloord verbeterde met zes seconden het parcoursrecord van het NK tijdrijden voor vrije renners in Oudeschild. Hij deed 35.37 minuten over het 28,5 kilometer lange parcours langs de dijk naar De Cocksdorp en daarmee fietste hij het oude record van Peter Koning uit 2013 uit de boeken.

Grasman reed een gemiddelde snelheid van ruim 48 kilometer per uur. De renner reed op karakter. Hij is momenteel in training voor een monstertijdrit van 120 kilometer in Almere en als gevolg daarvan was zijn lichaam zaterdag vermoeid. "Maar beloftes kom ik na, dus ik reed."

Tijdrijders uit het hele land leverden zaterdag onder geschikte weersomstandigheden (zonnig en een straf windje) veel strijd in de diverse klassen. Niels Zagers uit Utrecht pakte de titel bij de senioren tot en met 39 jaar (37:06). Zagers bleef zijn stadsgenoot Sybe Leenstra (37:58) ruim voor. Bram de Waard uit Petten eindigde als derde (38:01). Marthijs Wegdam uit Dalen werd met een tijd van 36 minuten en 59 seconden kampioen in de categorie 40 tot en met 49 jaar. Johan Boonstra uit Gasteren (38:16) volgde zijn voorbeeld in de categorie 50 jaar en ouder. Grasman reed niet mee voor de titels, omdat hij al Nederlands kampioen tijdrijden in de categorie elite zonder contract is.

Marion Gerssen uit Beuningen werd kampioen bij de dames (42:31), Janny Kleinjan (43:37) bij de dames veteranen. Ymte Sybrandy (Dronten) werd opnieuw kampioen bij de ligfietsen met stroomlijn in een opzienbarende gemiddelde snelheid van 63 kilometer per uur.

De strijd onder de Texelaars werd, volgens verwachting, in het voordeel van Remco Koopman beslist. Hij noteerde een eindtijd van 39:44 minuten, iets langzamer dan het voorgaande jaar. Lorendz Boom zag zijn vele trainingsuren uitbetaald in een knappe eindtijd van 40:33 minuten. Niels Bakker was de derde Texelaar in 41:20 minuten. Simone Betsema (45:17) was de snelste Texelse dame.

De Bedrijfsbokaal werd gewonnen door Bouwcenter Rab, maar dat was dan ook de enige deelnemer in die categorie. Er werd gefietst door Jan Jacob Rab, Wannes Fey en Martien Witte.