Patrick van Bruggen:
Patrick van Bruggen: "Naast mijn werk ben ik vaak in de schuur te vinden om aan de crossauto te sleutelen." Foto: Jeroen van Hattum

Fijn als ik mensen tevreden zie gaan

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel, dat zijn er eigenlijk meerdere. Zo loop ik graag met mijn vriendin Wendy en de hond Chevy door de duinen bij Den Hoorn, maar ook in De Muy en de Slufter zijn we veel te vinden. Zo zie je de natuur ook mooi veranderen in de jaargetijden. Maar ik ben ook heel wat uurtjes te vinden op de crossbaan van de MAB voor het uitoefenen van mijn hobby: de autocross.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk bij Garage Grisnigt als monteur en APK-keurmeester en ik doe dat werk met heel veel plezier. Sinds kort doe ik ook mee met de ANWB-dienst wat zeer afwisselend is en nooit hetzelfde. Je hebt daar ook met veel verschillende problemen en mensen te maken. Het is altijd fijn om ze weer tevreden weg te zien rijden, want daar doe je het tenslotte voor.

Er zijn zat plekjes op het eiland waar ik nog niet ben geweest


Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Naast mijn werk ben ik vaak in de schuur te vinden om aan de crossauto te sleutelen en dingen te veranderen. Maar ik geniet er ook van om lekker op de fiets of met de benenwagen het eiland te verkennen. Er zijn zat plekjes waar ik nog niet ben geweest of die ik nog niet ontdekt heb.


Ben je geboren en getogen op Texel?

Nee ik ben niet op Texel geboren, ik ben geboren en getogen in Heukelum. Dat is een klein plaatsje bij Gorinchem in de buurt (Betuwe, provincie Gelderland) en daar heb ik altijd met heel veel plezier gewoond. Samen met mijn vader die helaas te vroeg gestorven is, mijn moeder en broertje.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen ervaar ik als vriendelijk en behulpzaam en altijd wel in voor een praatje. Heel wat anders dan waar ik vandaan kom. Daar herkennen ze je in de winkel nog niet eens al kom je er dagelijks. En ik was nog niet ingeburgerd op het eiland en ik wist al een hoop mensen bij naam.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Rust, ruimte en ontspanning. Zelfs als het eiland helemaal vol zit kun je na een dag hard werken lekker een rondje lopen door de duinen zonder dat je iemand tegenkomt. Volop genieten dus.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Ieder dorp heeft zo zijn eigen evenementen en een gezellige sfeer. Dat is in elk dorp weer anders en ik probeer als het mogelijk is van alles wat mee te krijgen. Maar er zijn wel veel dingen tegelijk en een weekend is zo voorbij, dus moet je keuzes maken.


In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

We gaan graag een hapje eten bij het Sluftercafé. Daar word je altijd met open armen ontvangen en ga je met een goed gevulde buik de deur uit. Maar met mooi weer naar een strandpaviljoen gaan is ook geen straf (zoals het hele leven hier op het eiland).



Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De vriendelijkheid van de mensen en de rust en ruimte. En het Texels dialect. Vooral de ouderen spreken dat nog en daar kan ik echt van genieten.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Waar ik mezelf erg aan stoor is de verlichting in de buitengebieden. Het is levensgevaarlijk, aardedonker en onverantwoord naar mijn mening. Maar ook in de woonwijken. Je ziet dat de inbraken alweer meer komen. En dat is jammer en vervelend


Goede herinnering aan Texel?

Voordat ik Wendy leerde kennen, wist ik van het bestaan van het eiland wel af, maar was ik er nooit geweest. Totdat we een relatie kregen en ik steeds vaker en vaker naar het eiland kwam en het zo goed beviel dat ik ook mijn werk hier heb gezocht. En nu woon ik hier alweer vijf jaar en plak ik er nog heel wat jaartjes aan vast.

Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Dat er veel gebouwd wordt, maar dat het niet echt een Texelse uitstraling heeft. Het is wat je eerder aan de vaste wal zou verwachten en dat is zonde.


Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Dat je op een eiland zit, haha. Nee zonder gekheid, het is natuurlijk anders dan waar ik vandaan kom. Als je daar naar een theater of ander feest ging, kon je nog gewoon naar huis. Hier zit je toch met de boot of een nachtje overblijven, maar daar had ik me al snel aan aangepast hoor. En het heeft ook zijn charmes.



Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik nog steeds hier van het eiland te genieten in volle gezondheid en van de mensen om mee heen die ik liefheb.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van.' willen zien?

Ik zou graag André Keijzer, eigenaar van Texel Tent zien, Hij is oom van Wendy en als we bij elkaar zijn komen er altijd prachtige verhalen naar boven.