Aandacht provincie op N250 voor betere doorstroming Den Helder

De provincie Noord-Holland gaat voor verbetering van de doorstroming van het verkeer in Den Helder de aandacht volledig richten op de doorgaande provinciale weg N250.

Er wordt niet meer gekeken naar alternatieve routes voor uitbreiding van de haven en een toekomstige nieuwe veerhaven in Den Helder. Dat blijkt uit een actualisatie van het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur 2015-2019.

TESO-directeur Cees de Waal noemt de wijziging een stap in de goede richting. "Het betekent dat de N250 duidelijk is afgebakend als de route die geoptimaliseerd moet worden om de doorstroming voor alle weggebruikers in Den Helder te verbeteren." Het gaat vooralsnog om een studie naar verbeteringen. De nieuwe veerhaven is sinds een paar jaar buiten beeld, omdat het planologisch en financieel een lastig verhaal was.

Volgens de actualisatie, die deze week bekend werd, komt er ook een integrale studie naar het verbeteren van de bereikbaarheid van Den Helder, waarbij eerdere onderzoeken worden betrokken. Dat is nieuw in het provinciaal programma. Er wordt geopperd om knelpunten weg te nemen of eventueel een weg met twee keer twee rijstroken.

Het onderwerp bereikbaarheid kwam in juni ook al aan de orde tijdens gesprekken tussen commissaris van de koning Johan Remkes, de gemeenteraad en TESO. Daarbij bracht De Waal onder meer een plan van Bureau Haskoning uit 1998 ter sprake voor twee ongelijkvloerse kruisingen als oplossing voor de twee grote knelpunten in de N250. De ene zou bij de Ruyghweg moeten komen om verkeer voor de haven, Defensie en de stad te scheiden en de andere op het Molenplein zodat verkeer van en naar de boot kan blijven doorstromen.