Uitleg in het CNG-vulstation naast de boot.
Uitleg in het CNG-vulstation naast de boot. Foto: Jeroen van Hattum

Opslagtanks voor CNG aan boord van Texelstroom op komst

De buffertanks voor de CNG (gecomprimeerd aardgas) worden dit najaar op de Texelstroom geplaatst.

De opslagtanks worden geleverd door Umoe Advanced Composites (UAC) uit Noorwegen, een bedrijf dat sinds 2007 wereldwijd vele soortgelijke drukvaten aan de maritieme offshoresector heeft geleverd. Er komen twee tanks op de nieuwe veerboot te staan. Beiden aan de achterzijden van de stuurhuizen. CNG is de hoofdbrandstof waarop de nieuwe boot gaat varen.

Volgens Ole Martin Olsen van UAC, die maandag op Texel was, worden het veertig voets containers van 12 meter lang, 2,4 meter breed en 2,5 meter hoog waarin vijftien gascilinders komen. De CNG stroomt 's nachts een druk van 200 bar in de cilinders. Die kunnen volgens Olsen een druk van 375 bar aan.

TESO had maandag bezoek van vertegenwoordigers van UAC, de Gasunie, het Deense eiland Samsø, BioGas 2020 uit Noorwegen en PitPoints uit Nieuwegein. Zij kwamen naar TESO omdat het de eerste veerdienst die op CNG gaat varen en daarmee een voortrekkersrol heeft. De groep nam onder meer een kijkje in het CNG-vulstation dat PitPoints op de onderhoudskade op 't Horntje heeft gebouwd. In het vulstation staan compressors om het gas onder druk te brengen, nadat het via de gasleiding is aangevoerd. Via een hogedrukleiding van het vulstation naar de boot wordt de CNG straks 's nachts in vijf uur tijd in de buffertanks geladen.

Via een decompressor op het bovendek van de boot wordt het gas vervolgens tijdens het varen van de opslagtanks naar de motoren in de machinekamer gevoerd. Door het gas onder een druk op te slaan, kan er volhens TESO bij één tankbeurt voor ongeveer anderhalve dag varen aan gasvoorraad worden gebufferd. Dat betekent dat de boot niet meteen zonder zit als het tanken 's nachts een keer wordt onderbroken voor een ziekenreis.

PitPoints, dat diverse CNG-vulstations in het land heeft, liet weten dat veiligheid bovenaan staat. De tanks die op de Texelstroom komen, zijn geclassificeerd door Llyod's Register. Ze staan bewust bovenop het schip voor het geval er wat zou gebeuren: Gas is lichter dan lucht en gaat omhoog als het wordt losgelaten.

De Texelstroom is voorzien van vier motoren, waarvan de twee hoofdmotoren geschikt zijn voor het gebruik van zowel diesel als CNG. Bedoeling is dat de nieuwe boot zoveel mogelijk van CNG gebruik gaat maken. De komende maanden wordt volgens TESO eerst nog voornamelijk op zwavelarme diesel gevaren.