Nick Slijderink:
Nick Slijderink: "Je voelt je met elkaar verantwoordelijk." Foto: Jeroen van Hattum

"Uitbouwen wat afgelopen jaren is bereikt"

Verder uitbouwen wat er is bereikt, terugval voorkomen en niet bezorgd zijn om vernieuwingen aan te gaan.

Een aantal zaken die Nick Slijderink uit Den Burg zich heeft voorgenomen als nieuwe directeur van de Thijsseschool in Den Burg. Slijderink, al meer dan vijfentwintig jaar actief in het Texels basisonderwijs, heeft het schoolleiderschap overgenomen van Aaldert Goverts. Die stond de afgelopen twee jaar als interim aan het hoofd en verloste de Thijsseschool in die periode samen met het team van het predikaat 'zeer zwak' dat de Onderwijsinspectie had toegekend.

Volgens Slijderink is het zaak nu vast te houden en uit te bouwen wat er de afgelopen twee jaar allemaal is bereikt. "Je kunt na twee jaar hard werken de neiging hebben om achterover te gaan zitten, maar dan loop je het risico op terugval in oude patronen en dat zou zonde zijn." Om terugval te voorkomen, heeft hij meteen ingevoerd dat de medewerkers gezamenlijk taken oppakken en uitwerken. "Op die manier ben je een samenwerkend team waar je elkaar feedback geeft en waarin je ook leert om feedback van elkaar te ontvangen. Dat is ook heel belangrijk."

Een ander punt waar Slijderink mee wil werken, is het principe dat je het echt niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn. "Dissensus in plaats van consensus. Je kunt wel roepen dat je consensus met elkaar hebt bereikt, maar je kunt het nooit altijd overal met elkaar over eens zijn. Bekijk liever hoe mensen ergens tegenaan kijken en probeer vervolgens vanuit die positie met oog voor elkaars standpunten gezamenlijk zaken te bereiken."

Voor het onderwijs op school worden komend schooljaar de zogeheten ateliers verder uitgebouwd. Kinderen uit meerdere klassen zijn bij de ateliers zes weken achter elkaar gemiddeld drie keer per week gezamenlijk met hetzelfde thema bezig. Ze leren door samen op te trekken en samen opdrachten te maken. Vorig schooljaar werd het atelieronderwijs ingevoerd in de onderbouw en nu komt ook de bovenbouw erbij. Het zijn veranderingen die niet zonder problemen zullen verlopen en dat hoort er volgens Slijderink bij. "Je kunt het beste gewoon beginnen en vervolgens met hulp van anderen oplossen waar je onderweg tegenaan loopt."

Slijderink was de afgelopen drie jaar schoolleider van de Lubertischool in De Koog. Daarvoor werkte hij als leraar op diverse Texelse basisscholen. Vroeger had hij zich ooit voorgenomen nooit schooldirecteur te worden, totdat hij een aantal jaar geleden met een groep schooldirecteuren een reis naar Kenia maakte en het "zaadje werd geplant".

Hij keek aanvankelijk naar vacatures bij scholen aan de overkant, maar voor zijn gevoel wilde hij Texel toch niet verlaten. "Toen de kans voorbij kwam om op de Lubertischool aan de slag te gaan, heb ik die meteen aangegrepen." Die plek is overgenomen door Ingeborg Halsema, die sinds een paar jaar ook Durperhonk in De Cocksdorp leidt.

De directeuren van de basisscholen op Texel werken veel met elkaar samen in diverse verbanden en dat is volgens Slijderink wel zo prettig. "Je gaat je op die manier verantwoordelijk voelen voor elkaar. Je denkt niet alleen aan je eigen school, maar ook aan de andere scholen. Als er bij iemand een probleem is, pak je dat ook gezamenlijk op om een oplossing te vinden."