TESO positief tegenover proef om biogas uit Texels gras te winnen

TESO staat positief tegenover een proef van de Gasunie en de Texelse landbouw om biogas uit Texels gras te gaan winnen.

Dat liet directeur Cees de Waal gisteren weten na een presentatie van de proef tijdens een werkbezoek van diverse partijen aan de veerdienst. Dat stond in het teken van het CNG-vulstation op 't Horntje waarmee straks CNG (gecomprimeerd aardgas) aan boord van de Texelstroom wordt getankt.

Dat is aardgas uit fossiele brandstoffen. Gebruik van biogas uit Texels gras zou weer een volgende stap zijn in het streven van TESO om de uitstoot van schadelijke stoffen zo ver mogelijk terug te dringen. Een woordvoerder van de Gasunie liet tijdens de presentatie in het Havenrestaurant op 't Horntje weten dat het niet de bedoeling is om biogas uit Texels gras rechtstreeks aan TESO te leveren. Idee is dat het biogas in het regulier gasnetwerk wordt gepompt waar ook het gas voor de nieuwe veerboot uit komt.

De proef met het winnen van gas bevindt zich nog in een beginfase. Volgens de woordvoerder van de Gasunie zou begin 2018 het eerste gas gewonnen moeten worden door vergisting. De Gasunie werkt ervoor samen met AB Texel in Oudeschild, A.T. Texel aan de Schorrenweg en Harvestagg, Dat is een bedrijf in Lelystad dat grassen en andere plantaardige biomassa verwerkt tot groene brandstof voor de transportsector en duurzame producten voor de agrarische sector.

Voor de proef is volgens de Gasunie ongeveer tweehonderd hectare aan grasland nodig. De Gasunie verwacht dat er op jaarbasis evenveel gas kan worden gewonnen als de boot aan gas nodig heeft.