Vijftig Noordzeekotters stomen via de Nieuwe Waterweg op naar de Erasmusbrug in Rotterdam.
Vijftig Noordzeekotters stomen via de Nieuwe Waterweg op naar de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto: Gerard Tanis/EMK

Indrukwekkende visserijparade in Rotterdam

Een indrukwekkend visserijprotest zaterdag in Rotterdam, waar zo'n vijftig Noordzeevissers actie voerden tegen het visserijbeleid van de EU. Vlak voor de Erasmusbrug voeren ze een rondje. Daarna deelden ze gratis vis uit aan voorbijgangers.

De vissers vrezen verbanning van de Noordzee. ''Favoriete vangstlocaties verdwijnen als sneeuw voor de zon omdat energiebedrijven en ngo's beslag leggen op grote delen. De vissers worden nauwelijks erkend in gesprekken die daar over gaan. Onze Noordzee is immens groot en het effect van natuurreservaten op de rest van het ecosysteem is overigens nauwelijks of niet aantoonbaar'', meldt EMK (Eendracht Maakt Kracht), organisator van de actie. ''Energiebedrijven leggen beslag op locaties waar windmolenparken gerealiseerd moeten worden. En ook hier zijn dat vaak gebieden waar vissers graag vissen.''

Aanlandingsplicht

Het protest richtte zich ook op de zogeheten aanlandingsplicht. Die schrijft voor dat de bijvangst niet meer overboord mag, maar dat alles mee moet naar de wal. De vissers zijn voor uitstel, voor uitzonderingen en en/of aanpassingen van deze maatregel. ''Nu nog gaan alle kleine meegevangen visjes snel overboord waarna een deel in de maag van hongerige meeuwen of grotere vissen terecht komt. Een ander deel, met name de platvissoorten, zoekt de weg weer op naar de zeebodem. Door de aanlandplicht krijgen deze babyvisjes dus geen tweede kans. De maatregel is ook nog eens aan boord onwerkbaar. Van de vissers wordt verwacht, dat ze alle babyvisjes aanlanden. Zij moeten opdraaien voor de kosten en uiteindelijk komen de babyvisjes in een vermaalmachine terecht om verwerkt te worden tot veevoer of honden- en kattenvoer.'' De vissers vertelden volop te werken aan verduurzamen van de vangsttechnieken. ''Het verbeteren van de selectiviteit krijgt alle aandacht, evenals het verminderen van de bodemberoering.'' Andere duurzame maatregelen die werden genoemd: gebruik van lichtere vistuigen, opvallende vermindering bodemberoering, terugdringen van ongewenste bijvangsten, minder energieverbruik en een lagere CO2 uitstoot.

Gemoedelijk

De vissersactie kreeg veel publiciteit, op televisie, in dagbladen en op internet. In de berichtgeving kwamen ook vertegenwoordigers van natuur- en andere organisaties aan het woord, die de aanlandingsplicht en het afsluiten van visgebieden verdedigden. Onder de protesterende vissers onder andere Cor Vonk van de TX1, één van de organisatoren. Hij stuurde op ons verzoek dit verslag. '''s Morgens verzamelende de 50 kotters zich op de Noordzee, bij de monding van de Waterweg. Daar werden we welkom geheten door een sleepboot, die zijn waterkanonnen aan had staan. De kotters uit het zuiden in het Zuidvak en de kotters uit noordelijke richting (waaronder de TX1, TX 36 en TX94) in het Noordvak. Onder begeleiding van de havendienst zijn we de Waterweg opgevaren. Er was een gemoedelijke sfeer. Bij aankomst bij de HAL-kade, heeft de TX-1 aangemeerd met tien andere kotters (alle vissersplaatsen waren vertegenwoordigd). De TX36 en TX94 draaiden onder luid getoeter voor de Erasmusburg. De TX-1 heeft veel pers aan boord gehad.

Er is gefilmd door het NOS Journaal, Jeugdjournaal (Jelmar Witte stond hen zeer goed te woord, hij was mee met de TX-1) en het RTL Nieuws heeft beelden gemaakt. 's Morgens was een fotograaf van het ANP aan boord van de TX94 geweest. Op de HAL-kade is gebakken schol uitgedeeld en bezoekers zijn geïnformeerd.''