Dorian van Rijsselberghe vijfde ereburger in historie van Texel

Dorian van Rijsselberghe mag zich de vijfde ereburger van Texel noemen. Een overzicht van zijn voorgangers.

De eerste was J.A van der Vlis die op 4 juni 1964 tot ereburger werd benoemd vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de geschiedschrijving van Texel. Hij schreef onder meer de boeken 't Lant van Texsel, 'Texel, land en volk in der loop der eeuwen' en 'Tragedie op Texel' waarin de gebeurtenissen rond de Russenoorlog zijn vastgelegd. Van der Vlis begon in 1921 als onderwijzer in Den Burg. Na de oorlog was hij nauw betrokken bij Langeveld en de Rooy, onder meer als redacteur van de Texelse Courant.

Harry de Graaf was Texels tweede ereburger. Hij werd op 20 september 2002 benoemd toen hij veertig jaar als redacteur aan de Texelse Courant was verbonden. De gemeente omschreef hem tijdens de benoeming als een "sociaal en maatschappelijk bewogen criticus met invloed op de ontwikkeling van Texel". Hij werd tevens genoemd als initiatiefnemer van acties voor goede doelen en als kenner van de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan voor het eiland.

Schrijver Jan Wolkers was de derde in rij. Hij werd benoemd op 24 maart 2006, de dag dat het precies 25 jaar geleden was dat hij samen met zijn vrouw Karina op Texel was komen wonen. Hij werd volgens de gemeente ereburger vanwege zijn gave om Texel voortdurend op bijzondere wijze naar voren te brengen. Hij werd eveneens genoemd om zijn betrokkenheid bij het eiland.

Professor Kees de Jager werd op 29 april 2006 als voorlaatste ereburger van Texel benoemd. De emeritus-hoogleraar Astrofysica en Ruimteonderzoek aan de universiteiten van Utrecht en Brussel werd geƫerd voor zijn maatschappelijke betrokkenheid, uitzonderlijke wetenschappelijke gave en zijn beminnelijke persoonlijkheid. De gemeente noemde toen ook zijn gave om ingewikkelde onderwerpen op begrijpelijke wijze te duiden