Wouter de Waal:
Wouter de Waal: "Hoe gaaf is het juist niet dat mensen graag naar Texel willen komen en hier hun vakantie willen besteden." Foto: Jeroen van Hattum

"Texel mag soms ambitieuzer zijn"

Het is een mooi moment waarop Wouter de Waal de VVV verlaat. Texel staat in de Lonely Planet, het is druk met toeristen, de VVV heeft recent de contracten met de gemeente, TOP en TESO verlengd en de website is vernieuwd.

Het staat in contrast met de situatie die De Waal aantrof toen hij in 2007 directeur werd. Er waren conflicten rond de VVV en over het toen nieuwe online-reserveringssysteem TOR was het laatste woord ook nog niet gezegd. De Waal noemt het wantrouwen jegens de VVV waar hij mee begon. De oplossing: veel praten met anderen en luisteren naar wat anderen over de VVV te zeggen hadden.

Nu bij zijn afscheid kan gesteld worden dat het online-reserveren de afgelopen jaren goed gegroeid is. "Door de keuze voor online reserveren via de VVV zijn de boekingsinkomsten ondanks de concurrentie met ruim twintig procent gestegen." TOR hangt als database onder de website en via de site worden de reserveringen verwerkt. De Waal: "Er zijn zo'n vijfhonderd bedrijven bij ons aangesloten. We bieden het meest complete overzicht van de accommodaties op het eiland, aanpassingen worden snel doorgevoerd en ook niet onbelangrijk: de provisie van de boekingen komt ten goede aan de promotie van het eiland."

Onder leiding van De Waal werden veranderingen in de interne organisatie doorgevoerd en de VVV kreeg een Raad van Toezicht (met vertegenwoordigers van gemeente, TESO en TOP en een onafhankelijk voorzitter) en een Raad van Advies om de organisatie bestuurlijk te leiden. Het meeuwtje en de tekst "Zo ver weg en toch zo dichtbij' werden vervangen door de slogan 'Vier het leven".

Op het gebied van promotie wist de VVV het eiland op de kaart te houden. De Waal blikt terug op een speciale Texeldag die in 2010 bij Sanoma werd gehouden. Redacteuren van diverse bladen van de uitgeverij waren aanwezig en de dag leidde tot diverse verhalen over Texel. In 2011 werd iets soortgelijks bij de ANWB herhaald. En dan waren er nog incidentele acties zoals vorig jaar toen de VVV in een persbericht verkondigde dat "Texel carnavalsvrij" zou zijn. Dat gold wel voor meer plaatsen in het land, maar het persbericht vond moeiteloos zijn weg in de media. "Noem het gaaf lawaai maken", zegt De Waal lachend. "Het was een idee dat op maandagochtend tijdens ons wekelijks overleg bij de VVV werd bedacht en dat we op een effectieve manier in de markt hebben gezet." De Waal stond in 2007 ook mede aan de basis van het protest bij Dijkmanshuizen tegen de concessie-wetgeving voor TESO die destijds in de lucht hing.

Gaaf lawaai maken om Texel te promoten

Op het moment is er de discussie of het niet te druk met toeristen aan het worden is. Een discussie die volgens De Waal zo oud is als het toerisme zelf. Hij plaatst er zijn kanttekeningen bij. "Hoe gaaf is het juist niet dat mensen graag naar Texel willen komen, hier hun vakantie willen besteden en bij jou uit eten gaan. Dat is geweldig. Als mensen ergens anders heen gaan, weet je zeker dat ze hier niet zijn." Volgens De Waal moet de relativiteit worden gezien. Het is nog maar een paar jaar geleden dat de accommodaties in het hoogseizoen niet vol waren als gevolg van de recessie en een paar slechte zomers. "Het is niet vanzelfsprekend dat het druk is."

Volgens De Waal doet Texel zichzelf een plezier door te kijken hoe het eiland mooier kan worden en daardoor aantrekkelijk blijft voor toeristen. "Kijk eens naar beeldkwaliteitsplan van de gemeente. Daar staan prachtige beelden in van hoe Texel kan worden. Of neem Planet Texel. Het zijn droombeelden, maar ze kunnen je helpen om het eiland mooier te maken." Volgens De Waal mag het eiland soms ook ambitieuzer zijn. "Als je ergens de beste of de mooiste in wil zijn, moet je daar nu aan gaan werken om het over tien jaar te kunnen zijn. Daar moet je voor samenwerken en Texel is een plek waar dat kan, omdat je hier een grote gemeenschapszin hebt."

Achterover leunen is niet aan De Waal besteed, vandaar de stap om na negen jaar directeur te zijn geweest wat nieuws te gaan doen. Anders gaat hij voor zijn eigen gevoel in herhalingen vallen. "Dan verlies je je scherpte." Hij gaat verder als zelfstandig adviseur in de vrijetijdssector. "Ik wil me bezighouden met content marketing oftewel het vertellen van verhalen over gebieden, destinatie-marketing om mensen naar je gebied toe te halen en hostmanship om mensen zo gastvrij mogelijk te ontvangen." Hij blijft op het eiland wonen.